Küresel piyasalar, BoE’nin faiz kararına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında ilk faiz indirimine gitme olasılığına ilişkin artan beklentilerle, Avrupa borsaları dışında genel olarak yukarı yönlü bir seyir izlendi. Yakın gelecekte İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı da yakından takip ediliyor.

Yayın: 04.05.2024 - 12:20

32 kez okundu

Küresel piyasalar, BoE’nin faiz kararına odaklandı

Bu hafta, küresel piyasalarda odak noktası Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıydı. Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, enflasyon hedefine yönelik ilerleme konusunda belirsizlikler olduğunu belirtti. Powell da, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini ve politika odağının para politikasının ne kadar süre kısıtlayıcı olacağına dair olduğunu vurguladı.

Veriler, ABD’de istihdam artışının yavaşladığına işaret ederken, bu durum Fed’in faiz indirimlerine başlama olasılığını artırdı. Piyasalar, bankanın eylülde faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 63’ten yüzde 68’e çıkardı.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi düşerken, altın ons fiyatı ve Brent petrolün varil fiyatı da geriledi.

New York borsasında, açıklanan istihdam verileri ve şirket karlılıklarındaki iyimserlikle pozitif bir seyir izlendi. Ancak, bazı şirketlerin beklenenden düşük finansal sonuçlar açıklamasıyla hisse senetlerinde dalgalanmalar yaşandı.

Avrupa borsalarında ise İngiltere dışında genel olarak satış baskısı gözlendi. ECB yetkililerinin enflasyonla mücadelede atacakları adımlara ilişkin açıklamalar ve bölgedeki ekonomik veriler, piyasalarda belirsizliğe yol açtı.

Asya borsalarında ise pozitif bir seyir öne çıktı. Japonya’da dolar/yen paritesi gerilerken, Çin ve Japonya’dan gelen veriler ekonomik aktiviteye dair karmaşık sinyaller verdi.

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, dolar/TL bir miktar geriledi. Türkiye’nin uluslararası kredi notunun yükseltilmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın olumlu açıklamaları da piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap