Küresel piyasalar Fed ve ECB'nin faiz kararlarına odaklandı

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık görevini devralmasının ardından uygulamayı planladığı tarifelerde beklenmedik bir yumuşama yaşandı.

Yayın: 25.01.2025 - 11:52

1408 kez okundu

Küresel piyasalar Fed ve ECB'nin faiz kararlarına odaklandı

Bu durum, piyasaların daha olumlu bir seyir izlemesine neden olurken, gözler gelecek hafta açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararlarına çevrildi.

Trump, Çin’e karşı sergilediği ılımlı tutum ve müzakereye açık yaklaşımını yineleyerek, daha önce belirttiği agresif tarifeleri erteleme sinyali verdi. Bu durum, uluslararası ticaret üzerindeki belirsizlikleri bir nebze de olsa azalttı ve küresel risk algısının hafiflemesine yol açtı. Ayrıca, Trump’ın Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılarak, petrol fiyatları ve faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğine dair yaptığı açıklamalar, piyasaların risk iştahını artırdı.

Ancak, ABD’nin Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği gibi diğer ticaret partnerlerine yönelik tehditleri hala küresel ticaret savaşları endişelerini gündemde tutmaya devam ediyor. Bu tehditlerin, enflasyonist baskılara ve varlık fiyatlarındaki dalgalanmalara yol açabileceği kaygıları, piyasalarda etkisini sürdürüyor.

Fed’in Faiz Kararı Piyasaları Bekliyor

Trump’ın ekonomi politikalarının, Fed’in enflasyonla mücadele politikalarıyla çelişebileceği endişeleri de piyasalarda öne çıkarken, Fed’in gelecek hafta yapacağı para politikası açıklamaları, yatırımcıların odağında. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in yılın ilk yarısında faiz indirimine gitme olasılığını güçlü tutuyor. Şu an için bankanın ocak toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor, ancak haziran ayında yüzde 96 ihtimalle faiz indirimi yapılacağı tahmin ediliyor.

Fed’in faiz kararı, piyasalarda oynaklık yaratabilir. Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında, bankanın geleceğe yönelik projeksiyonlarını açıklamalarını sabırsızlıkla bekliyor.

ABD’de Ekonomik Verilerde Belirsizlikler

ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, ocak ayında beklenmedik şekilde aşağı yönlü revize edilerek 71,1 seviyesine geriledi. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, ocak ayında yüzde 2,8’den yüzde 3,3’e yükseldi ve Mayıs 2024’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Uzun vadeli enflasyon beklentisi de artarak yüzde 3,2’ye çıktı.

Ayrıca, ABD imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocakta 50,1 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin üzerinde kaldı. Ancak, hizmet sektörü PMI aynı dönemde 52,8’e inerek beklentilerin altında kaldı. İlk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı ise 223 bine yükseldi.

Borsalarda Trump Etkisi

ABD borsalarında, Trump’ın Çin’e karşı sergilediği daha ılımlı yaklaşım ve gümrük vergilerinden kaçınma isteği, Çinli şirketlerin hisselerinde yükselişe yol açtı. S&P 500 endeksi, yüzde 1,74, Nasdaq yüzde 1,55 ve Dow Jones yüzde 2,15 değer kazandı.

Gelecek hafta ABD’de, Chicago Ulusal Aktivite Endeksi, yeni konut satışları, Conference Board Tüketici Güven Endeksi ve Fed’in faiz kararına dair açıklamalar izlenecek.

Avrupa’da Gözler ECB’nin Faiz Kararında

Avrupa borsalarında geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izlenirken, yatırımcıların gözleri ECB’nin faiz kararına çevrildi. ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, Avrupa’daki ekonomik durumu şekillendirecek önemli faktörlerden biri olacak. Dünya Ekonomik Forumu’nda yapılan açıklamalarda, Avrupa ve ABD arasındaki ticari ilişkilerdeki müzakerelerin güvenli bir çerçeveye oturtulması gerektiği vurgulandı.

Avro Bölgesi’nin ocak ayına ait PMI verileri, büyümeye işaret etti. Bileşik PMI, 50,2’ye çıkarak son 5 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Asya Borsalarında Trump Etkisi

Trump’ın Çin’e yönelik ılımlı açıklamaları, Asya piyasalarında olumlu bir etki yarattı. Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,50 seviyesine çıkardı. Japonya’daki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 3,9 artarken, Çin’de ise ticaret savaşlarına dair açıklamalar, piyasalarda risk iştahını artırdı.

Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 2,46, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,33, Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0,53, Japonya’da Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 3,93 değer kazandı.

Türkiye’de Piyasalar ve TCMB’nin Faiz Kararı

Yurt içinde Borsa İstanbul, BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,27 değer kazanarak 10.104,85 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45’e çekti. Bu karar, enflasyon beklentileriyle uyumlu bir şekilde alındı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap