Küresel piyasalarda gözler Nvidia’nın bilançosuna çevrildi

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimi yapacağına dair olumlu beklentilerin devam etmesiyle pozitif bir seyir izlerken, bugün yapay zeka teknolojisiyle ön planda olan Nvidia'nın beklenen finansal sonuçları yatırımcıların dikkatinde.

Yayın: 22.05.2024 - 09:16

94 kez okundu

Küresel piyasalarda gözler Nvidia’nın bilançosuna çevrildi

Fed yetkilileri, faiz indirimi konusunda acele edilmemesi gerektiğini vurgulamaya devam ederken, bugün dev çip üreticisinin bilançosunun açıklanmasının ardından hisse ve sektör bazında volatilitenin artması bekleniyor.

Dün, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, “Veriler enflasyonun artmadığını gösteriyor ve ben politika faizindeki daha fazla artışın muhtemelen gereksiz olduğuna inanıyorum.” dedi.

Para politikası duruşunu gevşetmenin önünü açabilmek için birkaç ay daha iyi enflasyon verileri görmeleri gerektiğini belirten Waller, verilerin bu yönde güvence vermesi durumunda yıl sonunda faiz indiriminin gündeme gelebileceğini söyledi.

Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, enflasyonla mücadelede hala yapılacak işler olduğunu belirterek, para politikasının beklenenden daha uzun süre sıkı tutulması gerekebileceğini ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise faiz indiriminde acele etmeyeceğini, enflasyonun yeniden yükselmediğinden emin olmak için daha uzun süre beklemeyi tercih ettiğini belirtti.

Enflasyonun yavaş düşmesini beklediğini ve dördüncü çeyrekten önce faiz indirimi öngörmediğini dile getiren Bostic, Fed’in faiz oranı konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Bu gelişmelerle birlikte para piyasalarında, Fed’in Eylül ayında yüzde 65 olasılıkla ilk faiz indirimine gideceği öngörülüyor.

Analistler, bugün açıklanacak Nvidia bilançosunun yatırımcıların odağında olduğunu ve Fed’in toplantı tutanaklarından alınacak sinyallerin piyasalarda yön belirleyici olabileceğini belirtiyor.

Ayrıca dün, Fed’in “ABD Hanehalkı Ekonomik Refahı” raporu, yüksek fiyatların çoğu hane için sorun olmaya devam ettiğini ve iş gücü piyasasının güçlü kaldığını, bu nedenle mali refahın 2022’ye göre neredeyse hiç değişmediğini ortaya koydu.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 3 baz puan gerileyerek 4,42 seviyesine inerken, dolar endeksi yatay bir seyir izleyerek günü 104,6 seviyesinden tamamladı.

Altının ons fiyatı yeni günde yüzde 0,3 azalışla 2.414 dolardan alıcı bulurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 düşüşle 82 dolardan işlem görüyor.

ABD’de seçim dönemi yaklaşırken, Başkan Joe Biden yönetiminin yaz sezonunda fiyatları düşürmek amacıyla Kuzeydoğu’daki rezervlerden 1 milyon varil benzin satışa sunacağı bildirildi.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,22, S&P 500 endeksi yüzde 0,25 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,17 artış kaydetti. Böylece Nasdaq 16.833 ve S&P 500 5.321 puan ile kapanış rekorunu tazeledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsaları dün negatif bir seyir izlerken, bugün İngiltere’de enflasyon verileri takip edilecek.

Berlin’de düzenlenen DZ Bank Sermaye Piyasaları Konferansı’nda konuşan Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Avro Bölgesi’nde enflasyonun hala inatçı olabileceğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayında faizlerde olası ilk indirimden sonra ne olacağı konusunda taahhütte bulunamayacağını söyledi.

ECB’nin Haziran ayında yapılacak toplantısına kadar verilerin yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılması yönünde güveni artırması halinde, bankanın Haziran ayında faiz indirimi yapabileceğini belirten Nagel, “Ancak böyle bir hamle mutlaka bir dizi faiz indirimi gerektirmeyecektir.” dedi.

Bugün İngiltere’de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,1 artması bekleniyor.

Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,22, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,64 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında Japonya hariç pozitif bir seyir hakimdi.

Bugün Japonya’da açıklanan verilere göre dış ticaret açığı 462,5 milyar yen ile beklentilerin altında kalmasının yanı sıra, yıllık ihracat ve ithalatın yüzde 8,3 artışla öngörüleri karşılayamaması ülke borsalarının bölge piyasalarından negatif ayrışmasına neden oldu.

Yeni Zelanda Merkez Bankası, politika faizinin beklenenden daha yüksek seviyelerde kalabileceğini belirterek, üst üste yedinci toplantısında da politika faizini yüzde 5,50’de sabit tuttu.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 gerilerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artış kaydetti.

Türkiye’de ise dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,45 artışla 10.895,25 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi ve 11.088,01 puan ile rekor seviyeye ulaştı.

Dolar/TL, dün yatay seyir izleyerek günü önceki kapanışının hemen üzerinde 32,2079’dan tamamladı. Bugün ise bankalararası piyasada 32,2250 seviyesinden işlem görüyor.

Yapı Kredi Bankası’nın uluslararası bir müşteriye satılabileceğine ilişkin haberlerin ardından bankanın hisse fiyatı yüzde 9,97 artışla 37,96 lira ile tavan fiyattan işlem gördü. Koç Holding hisseleri de yüzde 7,3 yükselerek şirketin piyasa değerini 20 milyar doların üzerine taşıdı.

Analistler, bugün Türkiye’de veri gündeminin sakin olduğunu, yurtdışında ise İngiltere’de enflasyon, ABD’de ikinci el konut satışları ve Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.900 ve 11.000 seviyelerinin direnç, 10.800 ve 10.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap