Kuzey İrlanda’da iktidar paylaşımını yeniden tesis etmek üzere anlaşmaya varıldı

5 Mayıs 2022'deki Kuzey İrlanda parlamento seçimlerinde ikinci sırayı alan Demokratik Birlik Partisi (DUP), Kuzey İrlanda'daki güç paylaşımını yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir anlaşma üzerinde İngiliz hükümeti ile uzlaşmaya vardı.

Yayın: 30.01.2024 - 15:28

136 kez okundu

Kuzey İrlanda’da iktidar paylaşımını yeniden tesis etmek üzere anlaşmaya varıldı

DUP lideri Jeffrey Donaldson, partisinin bir açıklamasında, seçimlerde birinci olan İngiltere’den ayrılığı savunan Sinn Fein ile yaşanan anlaşmazlıklara rağmen, Kuzey İrlanda’da iktidar paylaşımının restore edileceğini duyurdu.

Donaldson, bu anlaşmanın hayata geçirilmesinin, İngiliz hükümetinin müzakerelerde ortaya çıkan yeni yasal düzenlemeleri uygulamasına bağlı olduğunu belirtti. Anlaşmanın, Kuzey İrlanda’nın İngiltere içindeki konumunu koruyacağını ve bölgedeki mal kontrollerini azaltarak Avrupa Birliği yasalarına daha bağımsız bir yaklaşım sağlayacağını vurguladı.

Ancak Donaldson, partisinin anlaşmaya ancak İngiliz hükümetinin uygulama aşamasına geçtikten sonra destek vereceğini ve bu sürecin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Belfast Anlaşması’na göre yönetilen Kuzey İrlanda’da, güç paylaşımı için denge önemlidir. Yerel hükümet başkanının Sinn Fein ve DUP arasındaki anlaşmayla belirlenmesi gerekmektedir. Ancak son seçimlerde Sinn Fein’in birinci çıkmasıyla bu denge bozulmuş, DUP ise bu duruma karşı çıkmıştı.

Kuzey İrlanda’da yaşanan bu politik çekişmeler, İngiltere’den ayrılığı savunan Sinn Fein ile birlik yanlısı DUP arasındaki Kuzey İrlanda Protokolü’ndeki görüş ayrılıkları ile de bağlantılıdır. Protokol, Brexit anlaşmasının bir parçası olarak Kuzey İrlanda ile AB arasındaki ticareti düzenlemektedir. Bu, Kuzey İrlanda’nın AB gümrük birliği kurallarına tabi olmasını sürdürmesini ve Birleşik Krallık’ın geri kalanıyla ticaretin liman kontrolleriyle düzenlenmesini içermektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap