LTB, denetimlere devam ediyor

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), denetim faaliyetlerine devam ediyor. Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, ekipler, gıda ile ilişkili her türlü işletmeyi gündüz ve gece denetliyor.

Yayın: 26.01.2024 - 14:02

61 kez okundu

LTB, denetimlere devam ediyor

Şubeye bağlı ekipler aynı zamanda yeni Belediyeler Yasası’nda yapılan iş yeri izinleri ile ilgili değişikliklere ilişkin bilgilendirme çalışmalarını işletmelerle paylaşıyor.

1-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde ekipler, toplam 258 iş yeri denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerin sonucunda 4 iş yerine kapatma kararı alındı, 1 iş yerinden 202 ürün, etiketsiz ve satışı yasak olduğu gerekçesiyle el konuldu. Ayrıca, 1 iş yerine izinsiz ve sağlık karnesiz personel çalıştırılması nedeniyle yazılı ihbar verildi. 14 iş yerine izinsiz faaliyet göstermeleri nedeniyle yasal işlem uygulanırken, 1 iş yerine çevre kirliliğinden dolayı 18,103 TL para cezası kesildi.

LTB Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi, her yıl başında güncellenen meslek izinleri, sağlık karneleri ve iş yeri izinleri konusunda yoğun bir çalışma yürüterek, 110 kişi için sağlık karnesi sevk verdi, 242 sağlık karnesi hazırladı ve 188 izin belgesi düzenledi.

31 Aralık 2023 itibariyle LTB sınırları içinde faaliyet gösteren işletmelerin tüm izinleri sona erdi ve izinsiz iş yerlerine kapatma bildirimleri gönderilmeye başlandı. Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi yetkilileri, belediye sınırlarında faaliyet gösteren tüm işletmelerden 2024 yılı iş yeri izin başvurularını hızla yapmalarını istedi.

LTB ekipleri, 2023 yılı başından itibaren iş yeri sahipleri ve çalışanlarına yeni yasa maddeleriyle ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunarak, meslek izinleri, iş yeri izinleri ve rutin hijyen koşullarına uyma konusunda uyarılarda bulunuyor.

Belediye sınırları içinde her iş yerinin belediyeden meslek izni alması gerekiyor ve izinsiz açılan işletmeler için 122. Madde kapsamında 1 asgari ücret cezası uygulanıyor.

LTB, “Belediye sınırları içinde herhangi bir kişi, izne tabi iş yerlerini önceden yazılı izin almadan açamaz ve işletemez. Yeni yasa kapsamında iş yeri izin harcı, asgari ücretin %4’ü, izin yenileme harcı ise asgari ücretin %0.5’i olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda, işverenlerin çalışanlarına sağlık karnesi çıkartmaması durumunda uygulanacak ceza asgari ücretin %50’sidir” şeklinde açıklama yaptı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap