Meclis Genel Kurulunda ivedilik tezkereleri oylandı, Erhürman 62’nci madde tahtında konuştu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında ilk olarak, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nin gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar Değişiklik Yasa Önerisi'nin komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresi oybirliğiyle kabul edildi.

Yayın: 05.02.2024 - 16:37

76 kez okundu

Meclis Genel Kurulunda ivedilik tezkereleri oylandı, Erhürman 62’nci madde tahtında konuştu

Daha sonra Meclis Başkanı Zorlu Töre, T.C. TBMM Milli Savunma Komitesi Başkanı ve üyelerinin bir süre Meclis çalışmalarını izleyeceği bilgisini verdi.

Genel Kurul’da Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik Önerisi’nin ivediliğiyle ilgili tezkere ele alındı.

-Şahali

Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik Önerisi’yle ilgili konuşan CTP Milletvekili Erkut Şahali, önerinin Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet Kurumu’nun faaliyetlerine başlaması için yapıldığını ifade etti. Şahali, bu önemli kurumun faaliyetlerine başlayabilmesi için kurumsal yapısının tamamlanması ve bir başkan ile yönetilmesinin önemine vurgu yaptı.

Bu kurumun faaliyetlerine hızla başlamasının gerekliliğine dikkat çeken Şahali, “Ancak hükümette bu konuda bir irade var mıdır? Eğer varsa, neden gerekli değişiklik önerisi hükümete mensup bir milletvekilinden gelmemiştir?” şeklinde sorular yöneltti.

Şahali, öneriye olumlu oy vereceklerini ancak hükümetin bu konudaki iradesini duymaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.

-Berova

Bunun üzerine kürsüye çıkan Maliye Bakanı Özdemir Berova, otomasyon ve e-devlet projesinin hükümetin öncelikli konularından biri olduğunu belirtti.

E-devletin hızla hayata geçmesi için çalışmaların bakanlıklar ve e-devlet oluşumu düzeyinde sürdüğünü vurgulayan Berova, “Hükümetin bu konuda bir iradesi var” dedi.

Önerinin neden hükümetten gelmediği sorusu üzerine Berova, Anayasa’nın bazı konuların yasa önerisi şeklinde gelmesine izin verdiğini hatırlattı. Berova, yasa çalışmalarının hükümete mensup vekillerin de yer aldığı gruplarda ele alındığını belirtti. Berova, öneriye olumlu oy vereceklerini ifade etti. Ardından öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Muhaceret Dairesi Görev Kuruluş ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ilgili komitede ivedilikle ele alınması konusundaki tezkere ele alındı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin ilgili komitede ivedilikle görüşülmesi ele alındı.

-Canaltay

Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’yle ilgili konuşmak için kürsüye çıkan öneri sahibi UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, Askerlik Yasası’nın yıllar önce revizyona uğradığını, geçen sürede yaşanan mağduriyetleri göz önüne alarak, gençlerin ülkeye aidiyetlerini artırmak için bu hazırlığı yaptıklarını söyledi.

Yoklama kaçağına düşen ve ailelerine kavuşamayan gençlerin sorunlarını çözerek birçok gencin bu durumuna son vereceklerine inanç belirten Canaltay, GKK Komutanı ve GKK yetkililerine yasanın hazırlanmasında verdikleri destek için teşekkür etti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’yle ilgili söz alarak, askerlik gibi hassas bir konuda yapılan çalışmanın ilgili makamlarla önemli olduğunu ancak yasanın nihai şeklinin Meclis’te şekilleneceğini ve vekillerin iradesi doğrultusunda hayata geçeceğini belirtti.

İvedilik talebine olumlu oy vereceklerini belirten Şahali, bedelli askerlik konusunda yaşanan olumsuz durumlar nedeniyle Vicdani Ret Yasası’na da olumsuz oy verildiğini ifade etti.

Vicdani ret konusunun bedelli askerlik kadar önemli olduğunu belirten Şahali, iki yasanın birleştirilerek komitede ısrarcı olacaklarını belirtti.

Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından CTP Grup Başkanlığının Sayıştay Komitesi üyelerinde değişiklik talebi ele alındı. CTP’nin Sayıştay Komitesi üyesi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner yerine Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu’nun görevlendirilmesiyle ilgili tezkere oya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi.

-Erhürman

Daha sonra CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62’nci madde tahtında son siyasi gelişmeler başlıklı konuşma yaptı.

Ercan’da yaşananları ele alan Erhürman, Ercan’da uçuş güvenliğiyle ilgili sorunların sürekli basına yansı

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap