Michael Jordan’ın şampiyonluk ayakkabıları, müzayedede 8 milyon dolara satılarak rekor kırdı

Basketbol efsanesi Michael Jordan, başarılarla dolu spor kariyeri boyunca altı NBA şampiyonluğu kazandı ve bu şampiyonlukları kazandığı altı ayakkabı seti 2 Şubat’ta müzayedede rekor kırarak 8 milyon dolara satıldı.

Yayın: 13.02.2024 - 01:04

141 kez okundu

Michael Jordan’ın şampiyonluk ayakkabıları, müzayedede 8 milyon dolara satılarak rekor kırdı

Cuma günü “The Dynasty Collection”da kazanan teklif, 8,032,800 doları buldu ve açık artırma evi Sotheby’s’e göre, açık artırmada giyilmiş ayakkabılar için yeni bir küresel müzayede rekoru kırdı.

Set, Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) ve Air Jordan XIV (1998) modellerinden oluşuyordu.
Açık artırmadan önce açık artırma evinin web sitesinde, “Bu set, piyasaya sürülen en değerli ve önemli Air Jordan ayakkabı koleksiyonunu temsil ediyor” denildi.

“Michael Jordan’ın altı “Air Jordan” şampiyonluk ayakkabısının tam seti, Nisan 2023’te Hong Kong, Çin’deki Sotheby’s Bahar Satışları müzayedesi önizlemesinde sergilendi.” Görsel: Jerome Farve/EPA-EFE/Shutterstock

Önemli bir nokta olarak, her modelin çiftinden sadece bir ayakkabı satıldı fakat bunun ilginç bir sebebi var.
1991 NBA Finalleri’nden önce, Chicago Bulls’un halkla ilişkiler yöneticisi Tim Halland, takımın galip gelmesi halinde Jordan’ın giydiği Air Jordan antrenman ayakkabılarının tekini kendisine vermesini istedi.
Finaller kazanıldıktan sonra Jordan, bu isteği yerine getirdi ve ayakkabıyı imzalayarak Halland’a hediye etti ve Sotheby’s göre de batıl inancından dolayı, bu geleneği diğer beş şampiyonluk için de sürdürdü. Ayakkabılar, Gizli bir Amerikalı koleksiyoncu tarafından Halland’dan satın alınıp Sotheby’s’e temin edilmişti.
Müzayede lotu, başarılı NBA Finalleri’nin ardından Michael Jordan’ın gülümserken sadece bir ayakkabı giydiği imzalı sınırlı sayıdaki fotoğrafları içeriyordu.

“13 Haziran 1997’de, bu Air Jordan XII ayakkabılarıyla, Jordan, Chicago Bulls’u Chicago, Illinois’teki United Center’da oynanan 6. maçta Utah Jazz’i 90-86 yenerek beşinci NBA şampiyonluğunu kazandırdı.” Görsel: Jerome Farve/EPA-EFE/Shutterstock

Jordan’ın ilk üç ardışık şampiyonluğu ile son üçü arasındaki fark, Ekim 1993’te profesyonel beyzbol kariyerini takip etmek için oyundan kısa bir çıkış yapmasından kaynaklanıyordu. Ancak, Mart 1995’e gelindiğinde, şık bir dönüş yapmıştı. Chicago Bulls’u NBA tarihindeki en başarılı sezonuna 72 galibiyetle taşıdı.

Olağanüstü bir oyuncu olan Jordan, inanılmaz sıçrama yeteneği ve akrobatik manevraları nedeniyle “Air Jordan” lakabını kazandı. Air Jordan serisi, eski Bulls yıldızının çaylak yılında giydiği için sneaker meraklıları tarafından o zamandan beri aranıyor ve bu serinin ikinci el satış(resell) piyasası oldukça canlı.

Ancak bu ayakkabılar, bu kadar yüksek bir meblağa satılan ilk ayakkabılar değil.

Geçen yıl, Jordan’ın 1988’deki son NBA şampiyonluğunu getiren maçta giydiği efsanevi siyah ve kırmızı Air Jordan 13’leri New York’taki Sotheby’s’de 2,2 milyon dolara satılırken Ekim 2021’de, Jordan’ın 1984 yılında Bulls’taki çaylak sezonundaki beşinci NBA maçında giydiği kırmızı ve beyaz Nike Air Ships sneaker’larının bir çifti, açık artırmada 1,47 milyon dolara satılmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap