Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 23.11.2024 - 09:28
Güncelleme: 23.11.2024 - 05:15
3009 kez okundu
Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği (MDYD), PwC Türkiye ve Pragma Araştırma işbirliğinde gerçekleştirilen Yeni Nesil Müşteri Deneyimi Yönetimi Araştırması 2024 sonuçlarını açıkladı.
Araştırma, sektörde faaliyet gösteren 104 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi ve 10’dan fazla sektör yöneticisinin değerlendirmeleri ışığında elde edilen verilere dayanıyor. Çalışma, müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi sektörünün geçtiğimiz yıl içinde önemli bir büyüme kaydettiğini ortaya koyuyor. Müşteri deneyimi yönetimi ekosistemi, 68,5 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşırken, sektördeki toplam istihdam da 167 bin 620 kişiye yükseldi.
Yatırım Yapılacak Teknolojiler ve Sektör Trendleri
Araştırmaya göre, reel sektör oyuncuları, özellikle yapay zeka teknolojileri ve bulut tabanlı platformlara yatırım yapmayı planlıyor. Müşteri deneyimi yönetimi sektöründe çalışanların yüzde 70’inin kadınlardan oluştuğu belirtilirken, sektörün genç ve eğitimli bir iş gücüne sahip olduğu da gözlemleniyor. Sektördeki çalışanların yaş ortalaması 29, üniversite mezunu oranı ise yüzde 42 seviyesinde.
Müşteri hizmetleri ekosisteminin büyümesine en fazla katkı sağlayan sektörler arasında finans, sigorta, telekomünikasyon, e-ticaret, perakende, tüketici ürünleri ve teknoloji yer alıyor. Bu yılki büyüme, bu sektörlerin güçlü yatırımları ve müşteri taleplerine hızlı adapte olma kabiliyetinden kaynaklanıyor.
Sektördeki Büyümenin Ardındaki Dinamikler
MDYD Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı, araştırma sonuçlarının sektördeki dönüşüm süreçlerini ve müşteri beklentilerindeki değişimi net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Hızlı, güçlü büyümenin, müşteri hizmetleri ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların sürdürülebilir büyüme ve rekabet için taşıdığı kritik önemi vurguladığını ifade etti.
Hızlı, çoklu etkileşim kanallarının aktif kullanımının, yenilikçi teknolojilere yapılan yatırımların ve kişiselleştirilmiş hizmet taleplerinin sektördeki oyuncular için önemli gelişim fırsatları sunduğunu söyledi. Ayrıca, araştırmaya katılan şirketlerin yurt dışına hizmet verme oranının yüzde 35’e ulaşmasının, Türkiye’nin bu alandaki uluslararası potansiyelini ortaya koyduğunu belirtti. En fazla hizmet sağlanan ülkeler ise İngiltere, Almanya ve Hollanda olarak sıralandı.
Müşteri Memnuniyeti ve Geri Bildirim Stratejileri
Müşteri memnuniyetinin sektörde ne kadar önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Hızlı, araştırma sonuçlarına göre, müşteri memnuniyetinin düzenli olarak ölçüldüğünü ve geri bildirimlerin alındığını belirtti. Özellikle her ürün ya da hizmet sunumu sonrasında müşteri geri bildirimlerini düzenli olarak ölçenlerin oranının yüzde 72’ye çıktığı ifade edildi.
Teknolojik Gelişmeler ve Yapay Zeka Yatırımları
Sektörün teknolojik gelişmeleri ile ilgili önemli bilgiler de paylaşıldı. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte, yapay zeka kullanımının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor. MDYD Başkanı Banu Hızlı, 2024 yılında müşteri etkileşimi kanallarında çağrı, canlı sohbet (live chat) ve chatbot gibi anında yanıt alabilen iletişim araçlarının öncelikli hale geleceğini açıkladı.
Özellikle çağrı hizmetlerinin hala bir numaralı etkileşim kanalı olduğunu vurgulayan Hızlı, 2024 yılı itibarıyla gelen aramalarda sipariş oranlarının yüzde 14’ten yüzde 9’a düşmesine rağmen toplam gelen arama oranının yüzde 9 oranında büyüyerek yüzde 67 seviyesine ulaşacağını ifade etti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.