Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Akçın, ihracatın önünün açılmasını istedi

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Derneği Başkanı Turgut Akçın, narenciye ürünlerinin tamamının konsantre haline getirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini, bu nedenle ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Yayın: 25.04.2024 - 13:52

93 kez okundu

Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Akçın, ihracatın önünün açılmasını istedi

Akçın, nisan ayının sonuna gelinmesine rağmen henüz 10 bin ton civarında ürünün hasat edilebildiğini, tesislerde günlük yaklaşık 400 ton ürünün sıkılabildiğini, bu hızla tüm ürünün sıkılmasının aylar alacağını dile getirdi. Ayrıca, Akdeniz meyve sineğinin faaliyetlerinin artmasıyla birlikte meyve kurtlanması ve dökümünün başlayacağını da vurguladı.

Narenciye ürünlerinin geleceği hakkında yazılı bir açıklama yapan Akçın, ihracatın önünün açılmasını talep ettiklerini vurgulayarak, “İhracat yapılmayan bir üründen gelir elde etmek mümkün değil. En azından birinci sınıf ürünlerin ihracatı yapılmalı, ikinci sınıf ürünlerin ise konsantre haline getirilmesi uygun olabilir.” dedi.

Turgut Akçın, yeni sezon başlamadan önce narenciye ihracatının serbest bırakılması gerektiğini de belirtti. Birinci sınıf ürünlerin, ikinci sınıf ürünlerle aynı fiyattan satılmasının üreticilere zarar verdiğini ve bu durumun üreticileri üretimden uzaklaştırabileceğini söyledi.

Konsantre tesisinin kapasitesini artırarak bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını belirten Akçın, “Şu anda bize deniyor ki tüm ürünlerinizi konsantre haline getirin ve bizi rahatsız etmeyin. Eğer bu böyle devam ederse ve tüm ürünler konsantre haline getirilirse, en çok döviz getiren sarı altın narenciye bahçeleri bakımsızlığa ve kurumaya mahkum olacaktır.” dedi.

Hükümetin diğer ülkelerin böcek sorunlarını nasıl çözdüklerini öğrenerek aynı uygulamaları Kuzey Kıbrıs’ta da hayata geçirmesi gerektiğini belirten Akçın, “P.C.R testlerinin yapılması için şimdiden girişimler başlatılmalı ve yeni sezona sorunsuz bir şekilde girmemizi sağlamalarını bekliyoruz. Bu sorun çözülemez bir sorun değil. Gerekirse Avrupa Birliği’nden ve Türkiye’den yardım ve danışmanlık alabiliriz ve çözüme ulaşabiliriz.” dedi.

Serbest ekonominin herkesin istediği ürünü ekme anlamına gelmediğini belirten Akçın, hükümetlerin plan yaparak arzı talebe uygun hale getirip satabileceği kadar ürünün ekilmesine izin verebileceğini ifade etti. Ancak, şu anda herhangi bir kısıtlama olmadığını ve bu durumun sürdürülemez olduğunu dile getirdi. Geçmişte ekim ve dikim iznine tabi olan narenciye bahçelerinin artık izinsiz bir şekilde kullanıldığını ve bu durumun ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap