NASA, ekimde fırlatılacak Europa Clipper uzay aracına bilimsel çalışmalar için aygıtları ekledi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Europa Clipper uzay aracının Ekim 2024'te Jüpiter'in uydusu Europa'ya fırlatılacak olmasıyla ilgili heyecan verici bir gelişmeyi duyurdu.

Yayın: 31.01.2024 - 17:07

125 kez okundu

NASA, ekimde fırlatılacak Europa Clipper uzay aracına bilimsel çalışmalar için aygıtları ekledi

JPL’de gerçekleştirilen montaj çalışmalarının ardından, uzay aracına bilimsel çalışmalar için gerekli olan 9 aygıt başarıyla entegre edildi.

Jet Tahrik Laboratuvarı’nda yürütülen projeyle ilgili bilgi veren Robert Pappalardo, Europa Clipper’ın Jüpiter’in uydusu Europa’nın çekirdeği, taşlı yapısı, okyanusları, yaklaşık 15-25 kilometre kalınlığındaki buz katmanı ve ince atmosferi üzerinde detaylı incelemeler yapmayı hedeflediklerini belirtti. Bu araştırmaların, Europa’da potansiyel yaşam belirtilerini ortaya çıkarmaya yönelik ipuçları sağlamayı amaçladığını ifade etti.

Bilim insanları, Europa’nın ince atmosferinin Dünya’dakinin 100 milyarda 1’ine sahip olması nedeniyle mikrometeor çarpmalarının uydudan buz ve toz parçacıklarını uzaya saçtığını belirtiyor. Bu durumu anlamak adına, atmosferdeki su buharı çıkışının yer altından mı kaynaklandığını anlamak için detaylı bir atmosfer incelemesi yapılacak.

Europa Clipper uzay aracında bulunan aygıtlar arasında manyetometre ve yüklü plazma taneciklerini ölçen cihazlar, Europa’nın okyanuslarındaki tuzlu suyun elektrik iletkenliği ile oluşan manyetik alanın incelenmesine yönelik. Ayrıca, kütle spektrometresi, ışık spektrometresi ve radar gibi araçlarla atmosfer dinamikleri, gaz ve toz ölçümleri ile buz katmanının altındaki su varlığı araştırılacak.

Europa Clipper uzay aracı, aynı zamanda termal emisyon görüntüleme sistemi, yüzey toz ölçüm cihazı, radyo aygıtı ile yerçekimi verilerini toplayacak ve iletişimi sağlayacak telekomünikasyon aracını içeriyor. Planlara göre, uzay aracı 2030 yılında Jüpiter sistemine ulaşacak ve 4 yıl boyunca Jüpiter’in yörüngesinde dönerek 49 kez Europa’yı teğet geçerek bilimsel çalışmalar için kapsamlı veri toplamayı amaçlıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap