NATO’nun Soğuk Savaş sonrasındaki en büyük askeri tatbikatı başladı

NATO, Soğuk Savaş sonrası dönemin en geniş kapsamlı askeri tatbikatı olan Sarsılmaz Savunucu 2024'ü başlattı.

Yayın: 25.01.2024 - 08:56

53 kez okundu

NATO’nun Soğuk Savaş sonrasındaki en büyük askeri tatbikatı başladı

NATO’nun açıklamasına göre, ABD’ye ait USS Gunston Hall adlı havuzlu çıkarma gemisi, Virginia eyaletindeki Norfolk’tan hareket ederek Atlantik’in diğer tarafına geçecek ve çeşitli operasyonlar gerçekleştirecek.

Dün başlayan tatbikat kapsamında, bu ay içinde Kanada’nın Nova Scotia eyaletine bağlı Halifax’tan kalkacak HMCS Charlottetown fırkateyninin de Avrupa’ya doğru hareket edeceği belirtildi. Açıklamada, İttifak’ın, Kuzey Amerika’dan Atlantik’in diğer yakasına güçlerini taşıyarak Avrupa-Atlantik bölgesindeki takviye yeteneğini sergileyeceği vurgulandı.

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, “Sarsılmaz Savunucu 2024 tatbikatı, birliğimiz, gücümüz ve uluslararası güveni koruma kararlılığımızın net bir göstergesi olacak” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Tatbikata, 31 NATO üyesi ve aday ülke ile İsveç’ten toplamda yaklaşık 90 bin askerin katılacağı bildirildi. Tatbikatın mayıs sonuna kadar devam edeceği belirtilirken, bu büyük çaplı etkinliğin Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde düzenlenmesi ve potansiyel Rusya ile savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.

NATO’nun Soğuk Savaş sonrasındaki en büyük tatbikatı olan “REFORGER”, 1988’de 125 bin katılımcıyla gerçekleştirilmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap