Pakistan’da 3 kişide M çiçeği virüsü tespit edildi

Pakistan'da bu yıl ilk kez üç kişide Mpox virüsü (eski adıyla maymun çiçeği) tespit edildiği bildirildi.

Yayın: 16.08.2024 - 12:37

34 kez okundu

Pakistan’da 3 kişide M çiçeği virüsü tespit edildi

Geo News televizyonunun haberine göre, Hayber Pahtunhva eyaletinde sağlık yetkilileri, Körfez bölgesinden gelen üç kişiye Mpox virüsü teşhisi koydu. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sacid Şah, yaptığı açıklamada, hastalarda sadece hafif belirtilerin gözlemlendiğini ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla temaslı takiplerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, teşhis edilen vakaların numunelerinin teyit edilmesi amacıyla Ulusal Sağlık Enstitülerine gönderildiğini ifade etti.

Pakistan’da Nisan 2023’ten bu yana toplamda 11 Mpox vakası rapor edilirken, bu vakalardan biri maalesef ölümle sonuçlandı.

Halk Sağlığı İçin Acil Durum İlanı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mpox virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla yayılma riski taşıdığına dikkat çekerek, 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı aldığını duyurmuştu. Komite, Mpox virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair tavsiye kararını açıklamıştı.

Afrika Birliği de Afrika genelinde hızla yayılan Mpox virüsüne karşı kıta genelinde halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini kamuoyuna bildirdi.

Mpox Virüsü Hakkında Bilgiler

Mpox virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşmaktadır. Virüsün bulaşma yolları arasında vücut döküntüleriyle temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yer alıyor.

Virüsün ilk belirtileri genellikle enfeksiyon kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları, virüsün yaygın belirtileri arasındadır.

Mpox için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatmakta ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında bu hastalığın “maymun çiçeği” olarak bilinen ismini, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “Mpox” olarak değiştirmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap