Prof. Dr. Atalar: “En önemli konu halkın deprem riskini veya Kıbrıs’ın deprem gerçeğini tam olarak kabul etmemesi”

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı olan Prof. Dr. Cavit Atalar, ülkede en büyük sorunun halkın deprem riskini veya Kıbrıs’ın deprem gerçeğini tam olarak kabul etmemesi olduğunu belirtti.

Yayın: 11.02.2024 - 11:34

112 kez okundu

Prof. Dr. Atalar: “En önemli konu halkın deprem riskini veya Kıbrıs’ın deprem gerçeğini tam olarak kabul etmemesi”

Bu konuda gerekirse halkın zorla ikna edilmesi gerektiğini vurgulayan Atalar, çünkü insan hayatından daha kıymetli bir şey olmadığını söyledi.

Atalar, deprem yönetmeliğinin güncellenmesi ve binaların inşaat planına göre yapılması gerektiğini vurguladı. Temeli sağlam olmayan binaların hafif sarsıntılardan bile etkilenebileceğini belirten Atalar, her yere bina yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs’ta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin deprem bölgelerinin farklı olduğuna işaret eden Atalar, bu durumun endişe verici olduğunu belirtti. Depremin sınır tanımadığını ve her iki tarafta da benzer önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Atalar, deprem konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Mart ayında bir konferans düzenleneceğini açıkladı. Bu konferansta, tüm paydaşların katılımının sağlanacağını belirtti.

Atalar ayrıca, mevcut deprem yönetmeliğinin güncellenmesi gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Türkiye ve Avrupa Birliği’nin deprem yönetmeliklerini dikkate alarak KKTC’deki yönetmeliğin revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Komitenin diğer çalışmaları arasında fay hatlarının belirlenmesi, mevcut binaların depreme dayanıklılığının gözden geçirilmesi ve mikrobölgeleme yapılması olduğunu belirten Atalar, bu projelerin hayata geçirilmesi için karar aldıklarını açıkladı.

Son olarak, Atalar, deprem riski taşıyan binaların güçlendirilmesi veya yeniden yapılanması gerektiğini belirterek, “Deprem, zemin, yapı” üçlüsüne mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap