Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5. dönemine başlamasıyla birlikte, uzun yıllardır Savunma Bakanı olarak görev yapan Sergey Şoygu'nun yerine Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov'un getirildiği duyuruldu.

Yayın: 13.05.2024 - 17:05

249 kez okundu

Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, 68 yaşındaki Şoygu, Rusya Güvenlik Konseyi’nin başına getirilecek. Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev’in yeni rolü ise henüz belirsizliğini koruyor.

Bu görev değişikliği, Rus ordusunun doğu Ukrayna’da ilerlemesi ve kuzeydoğu Ukrayna’daki Harkov’a yönelik yeni ve büyük bir taarruz başlatması döneminde gerçekleşti.

Şoygu, Putin’in en yakın müttefiklerinden biri olarak kabul ediliyordu ve Ukrayna Savaşı’ndaki rolüne yönelik gelen eleştirilere rağmen, Putin hep Şoygu’nun arkasında durmuştu.

Putin ile sık sık bir araya gelen Şoygu, Rus ordusuna liderlik etmeden önce üniforma giymemişti. 90’lı yıllarda, Rusya Acil Durum Bakanı olmadan önce Komünist Parti içinde kariyer yapmıştı. Daha sonra Kremlin’de çeşitli görevlerde bulundu.

Ukrayna’nın 2022’de başlayan işgalinin ardından, Şoygu’nun üzerindeki baskı arttı. Geçen yıl özellikle Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin tarafından savaşın seyrine ilişkin ağır eleştirilere maruz kaldı. Prigojin daha sonra, bir uçak kazasında öldü.

Şoygu’nun yerine askeri deneyimi az olan Belousov’un getirilmesi, Putin’in Ukrayna Savaşı’nı ekonomiden bağımsız düşünmek istemediği şeklinde yorumlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in Savunma Bakanlığı için sivil bir isim önermesinin, bu görevde “yenilik gerektiğinin” bir işareti olduğunu belirtti.

Peskov, Rusya’nın son dönemdeki durumunun, 1980’lerdeki Sovyetler döneminde olduğu gibi, gayri safi yurtiçi hasılanın büyük kısmının askeri harcamalara ayrıldığına benzemeye başladığını vurguladı.

Bu nedenle, Rusya ekonomisiyle askeri harcamaların daha bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini dile getiren Peskov, “Yeniliklere daha açık olan savaş meydanının da kazananı olur” şeklinde konuştu.

Putin, ilk kez 2000 yılının Mayıs ayında Rusya Devlet Başkanı oldu ve Mart ayında yapılan başkanlık seçimlerinde oyların %87’sinden fazlasını alarak geçen hafta 5. dönem başkanlık görevine başladı.

Anayasaya göre, Putin’in yeni döneminde kabinede değişiklik yapması ya da var olan bakanları yeniden ataması gerekiyor.

Putin’in teklif ettiği ve parlamentoda kesin kabul edilecek olan kabine değişikliklerinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un mevcut rolü korunuyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap