RSV’ye karşı geliştirilen antikor: Bebekler için umut ışığı

Üç ülkede yapılan bir araştırma, yaygın ve tehlikeli kış virüsü olan RSV’ye karşı geliştirilen antikorun, bebekleri korumak için etkili olduğunu ortaya koydu. RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs), grip ve soğuk algınlığına benzer belirtilerle kendini gösteren, özellikle bebekler ve yaşlılarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür.

Yayın: 07.01.2024 - 21:04

141 kez okundu

RSV’ye karşı geliştirilen antikor: Bebekler için umut ışığı

Araştırmada, İngiltere, Fransa ve Almanya’da sekiz bin çocuk tarandı ve bebeklere nirsevimab adlı tek doz antikor verildi. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, RSV nedenli hastaneye yatış oranı yüzde 83 azaldı ve solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı yatışlar yüzde 58 düştü.

Bu gelişme, yaklaşık 30,000 beş yaş altı çocuğun her yıl RSV nedeniyle hastaneye başvurduğu, ortalama olarak 30 çocuğun yaşamını yitirdiği göze alındığında çok önemli bir adım.

Birçok aile, RSV’yi duymamış ve nasıl başa çıkacaklarını bilmemektedir. Aileler, İngiliz Sağlık Servisi’nin (NHS) onayı ile RSV aşısını umutla bekler duruma geldiler.

Anne Lorna Smith, oğlu Caolan’ın RSV nedeniyle iki kez hastaneye kaldırıldığını ve her seferinde oksijen tedavisi aldığını paylaştı ve anne yaşadıklarını şöyle anlattı; “Yüksek ateş nedeniyle zor nefes alıyordu ve uyku halindeydi. Çok endişlenmiştik”. Şu an iki yaşında olan Caolan tam bir iyileşme göstermiş durumda.

Lorna ve Caolan Smith

Araştırma sonuçlarına göre, Sanofi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen nirsevimab adlı antikor, RSV’ye karşı etkili bir koruma sağlıyor. Uygulandıktan birkaç hafta sonra etkin hale gelen bu antikor, özellikle bebekler ve ileri yaş grupları için önleyici bir tedavi olarak öne çıkıyor.

Bu yeni koruma yöntemiyle, beş yaş altı çocukların RSV’ye karşı daha etkili bir savunma geliştirmesi ve hastaneye başvurma oranlarının düşmesi bekleniyor. Aşı, RSV’ye karşı korunmada önemli bir adım atarak ailelere umut veriyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap