Rusya Savunma Bakanı Şoygu: “ABD, Avrupa ülkelerinde nükleer potansiyelini artırıyor”

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin Avrupa'daki nükleer kapasitesini artırdığını belirterek, "Washington, ordusunu nükleer silah başlıklarını taşıyacak araçlarla donatıyor." dedi.

Yayın: 27.02.2024 - 20:57

176 kez okundu

Rusya Savunma Bakanı Şoygu: “ABD, Avrupa ülkelerinde nükleer potansiyelini artırıyor”

Başkent Moskova’da askeri yetkililerle bir araya gelen Şoygu, Rus ordusunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Şoygu, Rus ordusunun Donetsk ve Kupyansk yönündeki pozisyonlarını güçlendirmeye devam ettiğini ve son hafta içinde Donetsk bölgesinde Pobeda, Lastoçkino ve Severnoye yerleşim birimlerinin Rus ordusu tarafından ele geçirildiğine dikkat çekti.

Ukrayna ordusunun çatışma potansiyelinin azaldığını iddia eden Şoygu, “Düşman, yıl başından bu yana her gün 800’den fazla asker ve yabancı üretimli silahlar dahil olmak üzere 120 farklı silah kaybediyor. Özel askeri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 444’ten fazla asker kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Şoygu, Orta Asya’daki duruma da değinerek, “Bölgedeki durum zor. En büyük tehdit hala Afganistan’dan geliyor. DEAŞ militan sayısı geçen yıl yüzde 15 arttı. Amacı Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün güney sınırlarında radikal ideoloji ve yıkıcı faaliyetleri yaymak.” dedi.

Bölgede Rusya’ya karşı faaliyet gösteren 100’den fazla Batı yanlısı sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Şoygu, bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Merkez Askeri Bölgesi’ne bağlı birliklerin krizlerin çözülmesine yönelik adımlar atacağını ve Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan topraklarında düzenlenecek 7 askeri tatbikata katılacağını belirten Şoygu, “Bu birimler İskender-M füze sistemleri ve Tornado-G çok namlulu roketatarlar dahil olmak üzere modern silahlarla donatılmıştır. 18 askeri birlik yeniden oluşturulacak ve bu birliklere 360’tan fazla modern askeri teçhizat sevk edilecek.” dedi.

Şoygu, “ABD, Kore Yarımadası ve Tayvan Adası açıklarında artan gerilimi kullanıyor. Washington, Pasifik Okyanusu’nun batı kısmında askeri varlığını genişletmek için Kore Yarımadası ve Tayvan Adası açıklarındaki gerilimi artırmaya devam ediyor. Bu yıl, ABD ve müttefiklerinin NATO üyesi ülkelerin askeri potansiyelini kullanarak ortak askeri tatbikat sayısını artırması bekleniyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Doğu Askeri Bölgesi’nin savaş kapasitesini artırmak için önlemler aldıklarını belirten Şoygu, Rusya, Moğolistan, Hindistan, Laos ve Vietnam’dan askeri birliklerin katılacağı 4 uluslararası askeri tatbikat düzenleneceğini söyledi.

Radyasyon, kimyasal ve biyolojik tehditlerin arttığını belirten Şoygu, “Washington’ın kışkırtıcı eylemleri nedeniyle bu tehditler artıyor. ABD, Avrupa ülkelerinde nükleer kapasitesini artırıyor ve ordusunu nükleer silah başlıklarını taşıyacak araçlarla donatıyor.” açıklamasında bulundu.

Şoygu, Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetlerinin önemine vurgu yaparak, bu birliklerin modern silahlarla donatıldığını ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap