Rusya yarın sandık başında

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın devam ettiği bir dönemde, Rusya Federasyonu'nda yarın sandık başına gidilerek devlet başkanı seçimi için oy kullanılacak.

Yayın: 14.03.2024 - 11:38

98 kez okundu

Rusya yarın sandık başında

Rusya Merkez Seçim Komisyonu’nun verilerine göre, ülke genelinde 15, 16 ve 17 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan devlet başkanı seçiminde 112 milyon 309 bin 947 kayıtlı seçmen oy kullanacak.

Rusya’nın yurt dışındaki temsilciliklerinde 1 milyon 890 bin 863, Kazakistan’daki Rus Baykonur Uzay Üssü’nde ise 11 bin 924 seçmen oy verecek.

Seçimler, hem sandık başında hem de elektronik ortamda 80’in üzerinde federal bölgede gerçekleştirilecek. Ayrıca, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’da ve 2022’de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de seçimler yapılacak.

Seçimlere 36 ülkeden ve Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Asamblesi, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Parlamenter Asamblesi dahil olmak üzere 5 uluslararası örgütten 200’ün üzerinde uluslararası gözlemci katılacak.

Seçimde 4 aday yarışacak. Mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Rusya Partisi’nin desteğiyle bağımsız aday olarak yarışacak. Diğer adaylar arasında Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy, Komünist Parti adayı Nikolay Haritonov ve Yeni İnsanlar Partisi adayı Vladislav Davankov bulunuyor.

2018’deki seçimlerde kabul edilen anayasa değişikliği referandumuyla Putin’in görev süresi uzatılmıştı. Bu değişiklikle Putin’in 2036’ya kadar devlet başkanı olarak kalabilmesinin yolu açıldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde gerçekleşen seçimlerde, Putin’in görev süresinin uzatılması ve Rusya’nın askeri operasyonları seçim atmosferini etkiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap