Sağlık Bakanı Dinçyürek, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekti

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kanserle mücadele ve erken teşhisin hayati önemine vurgu yaptı.

Yayın: 03.02.2024 - 16:34

79 kez okundu

Sağlık Bakanı Dinçyürek, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekti

Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Erken Tanı Kanser Tarama Merkezi’ndeki çalışmaları ele alarak, 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması, ve 50-74 yaş arası kadın ve erkeklere kalın bağırsak taraması uygulandığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Bakan Dinçyürek, erken teşhisin kanserle mücadelede kritik bir rol oynadığını belirterek, “Sağlık Bakanlığı olarak halkımızın kanserle mücadelesini desteklemek adına yürütülen programlarla aktif bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Dinçyürek, Dünya Kanser Günü’nün, kanserle mücadelede farkındalığı artırmak ve toplumu bilinçlendirmek açısından önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, vatandaşları düzenli sağlık taramalarına katılmaya ve sağlıklarını korumaya davet etti.

Sağlık Bakanı, günümüzde kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli ilerlemelere rağmen, halk sağlığı için ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Dinçyürek, çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan kanserlerin tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite, ve enfeksiyonlar gibi çevresel etkenlerle ilişkilendirildiğini belirtti. Bu çerçevede, bu faktörlerin engellenmesiyle kanserin günümüzde yüzde 30-50 oranında önlenebileceği bilgisini paylaştı.

Bakan Dinçyürek, özellikle önlenebilir kanser türlerine odaklanmanın, taramalar aracılığıyla ölümlerin engellenebileceği ve erken teşhisin tedavinin yaşam kalitesine önemli katkı sağlayabileceği konusuna vurgu yaparak, korunma stratejilerinin daha da önem kazandığını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap