Sağlık Bakanlığın’dan 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası açıklaması

Sağlık Bakanlığı, her gün dünya genelinde birçok insanın organ yetmezliği riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "Bu hastaların ve ailelerinin umudu organ naklinde yatmaktadır. Organ nakli, tıbbi bir mucize olarak hayatları değiştirebilir" açıklamasında bulundu.

Yayın: 04.11.2023 - 08:35

107 kez okundu

Sağlık Bakanlığın’dan 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası açıklaması

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkede ve dünya genelinde her yıl 3-9 Kasım tarihlerinin “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlandığı belirtildi.

Organ nakli işleminin, donör kişinin onayı ile cerrahi olarak bir organının alıcı kişiye nakledilmesi olarak tanımlandığı açıklamada, “Doku ve organ nakli, böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, akciğer, bağırsak, kornea, iç kulak, deri, kemik, ilik, kalp kapakları ve bağ dokusunu içermektedir” denildi.

Açıklamada, 2014 yılında Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle 2015’ten bu yana böbrek ve kalp nakillerinin gerçekleştirildiği ve bu tarih itibariyle ülkede 60 böbrek ve 4 kalp nakli gerçekleştirildiği ifade edildi.

Bunların 31’inin beyin ölümü gerçekleşen kişilerden elde edilen kadavradan nakiller olduğu ve 29’unun canlı nakil olduğu vurgulanırken, diğer organların bağışlandığı ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki hastalara umut olduğu belirtildi.

Açıklamada, dünya genelinde her gün birçok insanın organ yetmezliği riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekilerek, işlevini yitiren bir kalp, böbrek veya akciğerin yaşamı tehlikeye attığı ve bu durumun hastalar, aileleri ve sevdiklerini etkilediği vurgulandı.

Hastaların ve ailelerinin umudunun organ naklinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Organ nakilleri, tıbbi bir mucize olarak hayatları değiştirebilir. Nakil, hastalara ikinci bir şans sunar, sağlıklarını yeniden kazanmalarını ve sevdikleriyle yeniden bir araya gelmelerini sağlar. Ancak bu büyük başarının merkezinde, organ bağışçısı olmayı isteyen isimsiz kahramanlar bulunmaktadır. Tek bir karar vermek, hastaların hayatında büyük bir etki yaratabilir” denildi.

Ayrıca, 2015 yılından bu yana 920 kişinin organ bağışı için gönüllü olduğu ve Sağlık Bakanlığı’na organ bağışçısı olarak kaydolmanın, diğer insanlara umut verme ve ihtiyaç sahiplerine şifa sağlama fırsatı olduğuna vurgu yapıldı.

Son olarak, organ bağışının bir sağlık görevi olduğunun altı çizildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap