Slovakya Başbakanı Fico, Batı’yı Ukrayna’da ateşkes fırsatlarını engellemekle suçladı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Batılı ülkeleri Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcında en az iki ateşkes fırsatını engellemekle suçladı.

Yayın: 16.01.2024 - 19:13

149 kez okundu

Slovakya Başbakanı Fico, Batı’yı Ukrayna’da ateşkes fırsatlarını engellemekle suçladı

Fico, Pravda gazetesinde yayımlanan makalesinde, Washington ve Brüksel yönetimlerinin Ukrayna-Rusya Savaşı hakkındaki siyah-beyaz ayrımı reddettiğini ve savaşın Ukrayna’nın karmaşık siyasi dinamikleri, Rusça konuşan vatandaşlarıyla olan ilişkileri ve ABD’nin bölgedeki etkinliğiyle derinden bağlantılı olduğuna işaret etti.

Slovak lider, ABD ve Batı’nın Ukrayna’daki artan etkinliğinin Rusya’yı rahatsız ettiğini belirterek, “ABD’nin komşusu Meksika’da savunma bakanlığı ve devlet başkanı da dahil olmak üzere siyasi liderlerin tamamının Rusya’nın kontrolü altında olduğunu düşünelim.” örneğini verdi.

Fico, Rusya’nın, güvenlik endişeleri ve Ukrayna’nın NATO’ya katılma isteği karşısında uluslararası hukuku ihlal ederek askeri güçle karşılık verdiğini ifade ederek, “Büyük ülkeler bunu sık sık yapar, ABD’nin Irak’ı işgaline bakın.” değerlendirmesinde bulundu.

Batı’nın Ukrayna’ya silah tedariki ve Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Rusya’yı “diz çöktürmede” başarısız olduğunu savunan Fico, Rusya’nın Ukrayna’da kontrol ettiği topraklarda gücünü elinde tuttuğunu, Batı yardımına bağımlı olan Ukrayna’nın ise taarruz savaşı için askeri kapasiteden yoksun olduğuna dikkat çekti.

Fico, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların başarısızlığını eleştirerek, “Ne Rus ekonomisi ne de Rus para birimi çöktü, Rusya karşıtı yaptırımlar bu devasa ülkenin kendi kendine yeterliliğini artırdı. Rus enerji şirketleri Çin ve Hindistan’a rekor teslimatlar yaptığını bildirdi.” ifadelerini kullandı.

AB’nin Ukrayna’ya sürdüreceği silah tedariki ve mali desteğin “nafile” ve “yanlış” bir strateji olduğunu belirten Fico, Ukrayna’nın gelecekteki yıllarda belirsiz sonuçlara yol açacak şekilde Batı’dan mali yardıma bağımlı hale geleceğini öne sürdü.

Fico, AB ülkeleri ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi arzusunu dile getirerek, “Gerçekler inkar edilemez. Uluslararası toplum da gerçeklere bakarak (Ukrayna’ya desteğini) geri çekmeyi değerlendirmeye başlayacak.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap