Sudan’da şiddetlenen çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'de son günlerde yaşanan şiddetli çatışmalar, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında gerçekleşti.

Yayın: 13.05.2024 - 11:56

168 kez okundu

Sudan’da şiddetlenen çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti

Ulusal medyada yer alan raporlara göre, çatışmalar 27 kişinin ölümüne neden oldu ve binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Son iki ay içinde HDK’nın kontrol altına aldığı Darfur Bölgesinin son eyaleti olan Kuzey Darfur, ordu tarafından kuşatıldı. Bu durum, bölgedeki gerilimi artırdı ve çatışmaların şiddetlenmesine yol açtı.

Öte yandan, uluslararası tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Faşir’deki çocuk hastanesinin yakınına düşen bir bomba sonucu 2 çocuğun öldüğünü bildirdi.

Sudan’daki Güç Mücadelesi ve Savaşın Süreci

Sudan’da, 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinin ardından yaşanan siyasi karmaşa ve halk ayaklanması sonucunda kurulan geçiş hükümetine karşı, ordu ve HDK arasında güç mücadelesi yaşanıyor. Bu süreç, neredeyse bir yıldır devam ediyor.

Nisan 2023’ten bu yana devam eden savaşta, ordu kuzey ve doğudaki eyaletlerde kontrolü elinde tutarken, HDK batı ve güney eyaletlerini ele geçirmeyi başardı.

Ancak, savaşın sonlandırılması için çeşitli diplomatik girişimlerde bulunuldu. Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda yapılan Cidde görüşmeleri, Mısır’ın öncülük ettiği Sudan’a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika’da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin çabaları ve Bahreyn’in başkenti Manama’da yapılan görüşmeler, henüz sonuç vermedi.

BM’nin verilerine göre, Sudan’daki çatışmalar sonucunda 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 8,5 milyon kişi yerinden oldu ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor. Bu durum, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizlerinden birine yol açmış durumda.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap