Tatar AKPM Maraş raportörü Fassino ile görüştü

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Maraş Raporu için görevlendirilen İtalyan Parlamenter Piero Fassino ile Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya geldi.

Yayın: 16.05.2024 - 12:57

494 kez okundu

Tatar AKPM Maraş raportörü Fassino ile görüştü

Görüşmede, Kıbrıs meselesi ve Maraş’a ilişkin ön rapor taslağı ele alındı. Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve uluslararası statüye dayalı gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüm için yeni bir vizyon ve duruş sergilediklerini belirtti.

Tatar, Rum tarafının yarım asırdan fazla süredir en az 15 çözüm planını reddettiğine dikkat çekti ve Annan Planı’nın da bunlar arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Rum tarafının çözüm planlarını reddetmesine rağmen Kıbrıslı Rumların AB’ye alındığını ancak uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına yönelik verdiği taahhütleri yerine getirmediğini ifade etti. Tatar, Crans-Montana’da 2017’de sürecin çökmesine neden olan federal çözüme yönelik son girişimi de Rum tarafının reddettiğini belirtti.

Tatar, Rum tarafının güç ve refahı Kıbrıs Türk halkıyla paylaşma konusundaki isteksizliği nedeniyle federal çözüm müzakerelerinin tükendiğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi ile temaslarını sürdürdüğünü kaydeden Tatar, Kıbrıs Türk halkının doğuştan gelen haklarının güvence altına alınması gerektiğini ve bunun egemen eşitlik ve uluslararası statünün teyit edilmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.

Tatar, bu vizyonun, özgürce müzakere edilen ve karşılıklı kabul edilebilir bir iş birliği ilişkisine ulaşmak için taraflara yeni bir temel oluşturacağını söyledi.

Maraş açılımıyla ilgili olarak, Tatar, adada olumlu bir gelişme sağlanması ve KKTC sınırları içinde bulunan Maraş’ın sivil hayata entegre edilmesi için yapılan bir girişim olduğunu belirtti.

Tatar, KKTC’nin yapıcı yaklaşımının, uluslararası hukuka uygun olarak özel mülkiyet haklarına saygı gösterilmesini amaçladığını belirterek, yüzlerce eski Maraş sakini Rum’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tanınan Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak iade, takas ve tazminata dayalı etkili bir çözüm arayışı için talepte bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap