Tatar, “Bugün tarihi bir gün.Bu ülkede mücadele ederken tek millet üç devlet hayaliyle yaşadık”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC-Azerbaycan, Türkiye-Azerbaycan ve KKTC-Türkiye parlamentolar arası dostluk gruplarının başkanlarını ve bazı üyelerini kabul etti. Tatar, üç dostluk grubunun KKTC'de bir araya gelmesini "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.

Yayın: 13.05.2024 - 13:28

200 kez okundu

Tatar, “Bugün tarihi bir gün.Bu ülkede mücadele ederken tek millet üç devlet hayaliyle yaşadık”

Tatar, “Bugün sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu duygularımı en içten şekilde ifade etmek istiyorum. Çünkü bugün tarihi bir gün çünkü bu ülkede tek bir millet olarak üç devlet hayaliyle mücadele ettik.” dedi.

Tatar, Kıbrıs Türklerinin adada varoluşunu sağlamak için Türkiye’nin 1960 anlaşmalarından gelen garantörlük hakkını kullanarak müdahale ettiğini ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürdüğünü belirtti. Tatar, “Bir araya gelmemiz ve bu gerçeği dünyaya duyurmamız, aslında Kıbrıs Türklerinin yalnız olmadığını gösteriyor.” dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta oynanan oyunlar ve entrikaların, adaya federal bir çözüm getirerek Türkiye’nin garantörlük hakkının sona erdirilmesi, Türk askerinin adadan çekilmesi ve nihayetinde adanın tamamının AB’ye dahil edilerek Kıbrıslı Türklerin azınlık konumuna getirilmesi için çalışıldığını belirtti ve buna karşı Azerbaycan ve Türkiye’nin desteğinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün davasının ulusal bir dava olduğunu ve bu davanın Türkiye’nin, Azerbaycan’ın ve tüm Türk dünyasının dava olduğunu vurgulayan Tatar, KKTC’nin Doğu Akdeniz gibi stratejik bir coğrafyada onurlu bir şekilde var olduğunu belirtti.

Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, Kıbrıslı Türklerin yaşadıklarının benzerini Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan’ın yaşadığını ve o dönemde her zaman Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve zaferin birlikte elde edildiğini ifade etti.

KKTC-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, KKTC, Azerbaycan ve Türk bayrağının yan yana durmasının üç devlet bir milletin bir araya gelmesini gösterdiğini belirtti. Erdem, bu birlikteliğin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve meclis başkanlarının büyük çabalarıyla gerçekleştiğini söyledi.

Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov da, “KKTC-Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşliğin temelinde merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in büyük rolü vardır.” dedi. Emiraslanov, her zaman Kıbrıs Türklerinin yanında olacaklarını ifade etti.

Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım da, bugünün tarihi bir gün olduğunu ve herkesin bu başarıya büyük katkısı olduğunu söyledi. Ayrım, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC ilişkilerini bir bedende üç can olarak nitelendirerek, bu mücadelenin meyvelerini alacaklarına inandığını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap