Tatar:” İki devletli anlaşma olmazsa KKTC ile yolumuza devam edeceğiz”

Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği'nin 1. Olağanüstü Genel Kurulu titizlikle gerçekleştirildi.

Yayın: 24.03.2024 - 08:56

150 kez okundu

Tatar:” İki devletli anlaşma olmazsa KKTC ile yolumuza devam edeceğiz”

Genel Kurul’da konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının bağımsız bir cumhuriyette eşit haklara sahip olma arzusunu dile getirerek, “İki devletli bir çözüm sağlanamazsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Mücahitler Sitesi’nde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul’da, “Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve hükümeti tarafından Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve uluslararası statüsüne dayalı olarak ele alınmadan müzakere masasına oturulmaması ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklediği iki devletli çözüm politikasının desteklenmesi hususunda karar alındı.

Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde kahramanca mücadele eden TMT ve Mücahit Komutanı Halil Paşa’yı rahmetle andı ve TMT’de hizmet veren tüm Mücahitlere minnettarlığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, TMT’nin 1 Ağustos 1958’de Yunanistan’ın adayı ilhak etme girişimlerine karşı kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye’den gönderilen Ali Rıza Vuruşkan ve diğer komutanlar ile bayraktar ve sancaktarların destekleriyle özgürlük ve varoluş mücadelesi verdiğini ifade etti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tatar, vatan sevgisiyle dolu Mücahitlerin askeri faaliyetlerin yanı sıra devletleşme çabalarında da etkin bir rol oynadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz yönetimi altında Kıbrıs Türk kimliğinin zayıflatılmaya çalışıldığını ve zamanla adadan silinme planlarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının, iletişim imkanlarının kısıtlı olduğu dönemde dahi Türk milletinin bir parçası olarak hareket ettiğini ve bağlarını asla koparmadığını ifade etti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin Anadolu’dan aldığı destekle, Rum-Yunan ikilisine karşı direnç gösterdiğini ve zorlu şartlarda vatan müdafaası yaptığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy’deki direnişin Kıbrıs’ta iki ayrı halkın varlığını gösterdiğine dikkat çekerek, TMT’nin başarısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ve Kıbrıs Türk halkının eşit ve egemen bir halk olarak kurucu ortak olduğunu belirtti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin tek taraflı garantörlük hakkını kazandığı Garanti ve İttifak antlaşmalarında TMT’nin önemli rol oynadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının bağımsız bir cumhuriyette eşit haklara sahip olma arzusunu dile getirerek, “Türkiye’nin tam desteğiyle bugün sürdürülen politika, 1960 antlaşmalarında elde ettiğimiz kurucu ortaklık sayesindedir. Egemen eşitlik haklarımız doğal haklarımızdır” dedi.

Kanlı Noel olaylarından sonra Kıbrıs Türk halkının kendi devletini kurma hakkı doğduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ayrı ve bağımsız bir Türk devletinin ortaya çıktığını ifade etti.

KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olarak katılmasının, statünün aşamalı olarak yükseldiğinin bir işareti olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin desteğiyle ambargo ve izolasyonlara karşı Türk devletleri ve Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirildiğini vurguladı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tatar, müzakerelerde “sıfır asker ve sıfır garanti” kavramlarının gündeme geldiğini ve federal temelde bir anlaşma ile Türkiye’nin garantörlüğünün sona ereceğini, Türk askerinin çekileceğini ve olası bir saldırı durumunda Avrupa Birliği toprağı olan Kıbrıs’a Türkiye’nin müdahale edemeyeceğini vurguladı.

“Bizler, TMT ruhunu canlı tutarak yalnızlığa ve yok oluşa izin vermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, federal temeldeki bir anlaşmanın Kıbrıs Türkü’nü 1960 öncesine geri götüreceğini ifade etti.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin desteğiyle yürütülen iki

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap