Tatar: “Kırgızistan’ın bize var olan desteğini artırması yönünde taleplerde bulunduk”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gerçekleştirdikleri samimi görüşmeyi değerlendirerek, Kırgızistan'ın mevcut desteğini artırması taleplerinde bulunduklarını ifade etti.

Yayın: 05.12.2023 - 10:02

214 kez okundu

Tatar: “Kırgızistan’ın bize var olan desteğini artırması yönünde taleplerde bulunduk”

Tatar, Caparov’un Kıbrıs meselesine hakim olduğunu ve Kıbrıs’ta bir süre yaşamış olması sebebiyle Kıbrıs Türk halkının sıkıntılarını ve yaşanan haksızlıkları iyi anladığını belirtti. Caparov’un Kırgızistan-KKTC Dostluk Grubu’nda görev yapmış ve Kıbrıs’ta temaslar kurmuş bir isim olduğunu vurgulayan Tatar, ilişkilerin daha da ilerletilmesi için Caparov’un milletvekillerine görev vereceğini ifade etti.

Tatar, baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçtiklerini belirterek, Kıbrıs konusunun yanı sıra iki devletli siyaseti, Türk Devletleri Teşkilatı altında yapılan çalışmaları ve Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkları ele aldıklarını aktardı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov’a, Kıbrıs Türk halkının hak ettiği noktaya gelebileceği konusunda destekleyici adımlar atabileceklerini ifade ettiklerini söyleyen Tatar, ayrıca iki ülke arasında öğrenci ve turizm amaçlı ziyaret akışının artması ve direkt uçuşların gerçekleştirilmesi konusunda görüş paylaştıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan ziyaretinin tarihi bir değeri olduğunu vurgulayarak, devletler arası ilişkilerin geliştirilmesi için kültürel, ekonomik, ticari ve turizm alanlarında çalışmaların artması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, su yatırımı, elektrik getirme çalışmaları ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla Güney Kıbrıs’a iletilen işbirliği önerileri gibi konuları Caparov ile paylaştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan ziyaretinin başarılı geçtiğini ve bu süreçte gördüğü heyecanın ve mücadelenin değerini anladığını belirterek, Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın KKTC’yi ziyaret eden ilk lider olduğunu ve bu ziyaretin tarihi bir anı olduğunu ifade etti. Son olarak, BM temsilcisi atanması sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tatar, atanacak kişinin bir kişisel temsilci olacağını ve sadece ortak zeminin olup olmadığına dair değerlendirme yapacaklarını söyledi. Ayrıca, BM ile yapılan görüşmelerde her zaman iyi niyetli olduklarını ve eşitlik temelinde resmi müzakerelerin gerçekleşebileceğini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap