Tatar, KKTC’de Tarımsal Üretimde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı’nda konuştu… “Gün gelecek su, petrolden daha değerli olacak”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de düzenlenen Tarımsal Üretimde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı'nda yerel kaynakların korunmasının önemine dikkat çekti.

Yayın: 25.04.2024 - 15:10

28 kez okundu

Tatar, KKTC’de Tarımsal Üretimde Suyun Etkin Kullanımı Çalıştayı’nda konuştu… “Gün gelecek su, petrolden daha değerli olacak”

Yakın Doğu Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleşen çalıştay, Cumhurbaşkanlığı himayesinde YDÜ İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su İşleri Dairesi’nden yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.

Çalıştay, Türkiye ve KKTC üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan çalışma gruplarını bir araya getirdi. “Su ve Toprak Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı”, “Sulama Yöntemleri ve Suyun Etkin Kullanımı”, “Sulu Alanlarda Drenaj”, “Tuzluluk Sorunları ve Gübreleme Teknikleri”, “Atık Su Kullanımı ile Kuru Tarım-da Yapay Zekâ” ve “Su Yönetimi” başlıkları altında çeşitli konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında, çalıştayın düzenlenmesine katkı sağlayanları takdirle karşılayarak teşekkür etti. Tatar, dünya genelinde su kaynaklarına yönelik yaşanan sıkıntılara rağmen, KKTC’nin Anadolu’dan kesintisiz su getirme başarısını vurguladı. Bu suyun, içme ve kullanma suyu ihtiyacının yanı sıra tarımsal ihtiyaçlara yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, suyun KKTC’nin ihtiyaçlarını karşılama ve halkın refahını artırma açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Tatar, su projesinin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tatar, gelecekte suyun petrol kadar değerli olacağına dikkat çekerek yerel kaynakların korunmasının önemini vurguladı. Özellikle tarımda atık suların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Güzelyurt’un yerel kaynaklar açısından önemine vurgu yaptı.

Pandemi sürecinde gıda üretiminin öneminin arttığını belirten Tatar, su kaynaklarının korunmasının bu süreçte hayati olduğunu vurguladı. Nüfus artışıyla birlikte su kaynaklarının korunmasının daha da önem kazandığını söyledi. Tarımda verimliliği artırmak ve değişen dünyaya ayak uydurabilmek için zamanı geldiğinde tarım yöntemlerinin güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Tatar, ülkenin bereketli olduğunu belirterek suyun kıt bir kaynak olduğunu hatırlattı. Çalıştayda suyun öneminin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve katkılarından dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü ve ekibine, Yakın Doğu Üniversitesi ekibine, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve ekibine teşekkür etti.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler aracılığıyla Rum tarafına su konusunda öneride bulunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap