Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 16.09.2024 - 13:55
Güncelleme: 16.09.2024 - 13:55
3276 kez okundu
Tatar, mahkemelerdeki artan yoğunluk nedeniyle yargıç sayısının artırılması gerektiğini ve bütçe imkanlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, “Geciken adalet adalet değildir” diyerek adalet sistemine dair önemli vurgularda bulundu.
Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkinliği ve ulaşılabilirliğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından defalarca onaylandığını belirtti. Başvuruların zamanında sonuçlanması için yargının görevini en iyi şekilde yerine getireceğine olan inancını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, 2024-2025 Adli Yılı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının hukukçularının tarih boyunca verdikleri mücadeleye atıfta bulunarak, bu mücadelenin bugüne kadar nasıl ulaştığını vurguladı. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anlaşması’nın öncesindeki dönemde Avukat Rauf Raif Denktaş ve Hukukçu Osman Örek’in çabalarıyla imzalanan Garanti ve İttifak Anlaşmaları’nın önemine dikkat çekti. Bu anlaşmaların tek taraflı müdahale hakkı sağladığını ve bu hakkın Kıbrıs’ın mevcut durumuna önemli etkilerde bulunduğunu ifade etti.
KKTC’nin bir hukuk devleti olarak devamının, Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan’ın desteğiyle uluslararası camiada kabul edilmesi için birlik ve beraberlik içinde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. TMK’nın uluslararası hukuka uygunluğu konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen teyide de değindi ve TMK’nın taşınmaz mallara ilişkin etkin ve ulaşılabilir bir iç hukuk yolu olduğunu belirtti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) mahkemelerinin bazı kararlarına da değinen Tatar, GKRY’yi daha gerçekçi olmaya çağırdı. Kıbrıs’ta eşit ve adil bir çözüm için Kıbrıslı Türklerin eşit egemenliğinin kabul edilmesi gerektiğini yineledi. Elli yıldır devam eden federal anlayıştaki görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ve diğer tarafın hedefinin “sıfır asker, sıfır garanti” olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 Anlaşması’nın ülke tarihindeki en önemli hukuk sözleşmelerinden biri olduğunu söyledi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek taraflı işgalinin hukuksuzluğunu vurguladı. Kamu Hizmeti Komisyonu’na (KHK) olan güvenini ifade etti ve yargıç sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Geciken adalet adalet değildir” ifadesine dikkat çekti.
Son olarak, “Şampiyon Melekler” konusunda hukuk camiasının hassasiyetinin önemine değindi ve adaletin yerini bulacağına olan inancını ifade etti. Yeni adli yılın tüm hukuk camiasına hayırlı olmasını diledi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.