Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 17.10.2024 - 08:15
Güncelleme: 17.10.2024 - 04:16
2735 kez okundu
Tatar, Meclis Başkanlığı seçimine vurgu yaparak vekaletin Meclis Başkanı’nda olduğunu, bu nedenle sorumluluk bilinciyle gayriresmi yemekten sonra ilk uçakla KKTC’ye döndüğünü belirtti. Meclis’in yarın açılabileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile Eylül ayında yaptıkları ikili görüşmede, kendisinin her iki lideri ajandasız bir yemeğe davet etme önerisini kabul ettiğini hatırlattı. Bu yemeğin Kıbrıs sorunu açısından önemli olduğuna dikkat çeken Tatar, BM’ye daha önce sundukları 4+1 formatında bir görüşme talebini tekrar dile getirdi. Guterres’in bu öneriyi genişletilmiş bir gayriresmi toplantıya dönüştürme olasılığından bahsettiğini ve bu talebin önümüzdeki aylarda gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Tatar, görüşme sürecinin ancak egemen eşitlik ve uluslararası statünün teyidiyle başlayabileceğini vurguladı. 2017’de Crans Montana’da çöken süreci hatırlatan Cumhurbaşkanı, federasyon anlayışına dayalı görüşmelerden bir sonuç alınamadığını ve bu modeli tekrar etmeye gerek olmadığını yineledi. Resmi bir sürecin başlamasının ancak Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve statüsüyle mümkün olacağını vurgulayan Tatar, bu konuda ısrarlı olduklarını belirtti.
BM Genel Sekreteri’nin yemekten sonra yaptığı açıklamada ortak bir zeminin olmadığını ifade etmesinin önemli olduğunu belirten Tatar, bu durumu BM Kişisel Temsilcisi Holguin’in raporunda da gördüklerini söyledi. Tatar, farklı pozisyonlar arasında bir ortak zemin bulunmamasının diplomatik açıdan önemli bir mesaj olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk tarafının haklı pozisyonunun uluslararası alanda daha iyi anlaşılmaya başladığını ifade eden Tatar, BM Güvenlik Konseyi’nin 50 yıllık kararlarının artık gerçeklerden uzak olduğunu dile getirdi. İki halkın faydasına olacak iş birliği ve istişarelerin her zaman mümkün olduğunu belirten Tatar, resmi görüşmelerin başlamasının ise şu an için uygun olmadığını vurguladı.
Yemekte, Güney Kıbrıs ile temasların artırılması ve iş birliği imkanlarının değerlendirilebileceğini belirttiğini ifade eden Tatar, Rum liderle bu konularda Kıbrıs’ta görüşmeyi önerdiğini söyledi. Genel Sekreter Guterres’in de iki toplum arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesine sıcak baktığını kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının ambargo ve izolasyonlar altında zor günler yaşadığını hatırlatan Tatar, Güney Kıbrıs’ın Annan Planı’na “hayır” demesine rağmen Avrupa Birliği’ne kabul edildiğini vurguladı. Kıbrıs Türk halkının ekonomik gelişimini engelleyen bu tutumlara karşı olduğunu belirten Tatar, direkt temas, ticaret ve uçuşların ambargo ve izolasyonların hafifletilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Ancak, karşı tarafın bu sürece sıcak bakmadığını ifade etti.
Genel olarak görüşmenin faydalı olduğunu düşünen Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs meselesine verdiği önemin altını çizdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin de içinde yer alacağı genişletilmiş bir toplantı yapılmasının önemini vurgulayan Tatar, federasyon değil, iki devletli çözümün geleceğe taşınması gerektiğini söyledi.
Tatar, BM Kişisel Temsilcisi Holguin’in görev süresinin uzatılmasının doğru olmayacağını ve bu konuda Genel Sekreter’in saygı duyduğunu dile getirdi. Son olarak, Kıbrıs’ta her iki halkın faydasına olabilecek yeni kapıların açılması gibi arayışların devam edeceğini belirtti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.