TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hollanda, Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı konumunda. Girişimcilerimiz Hollanda'da 6 milyar avro değerindeki yatırımlarıyla yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyor." dedi.

Yayın: 26.04.2024 - 21:07

27 kez okundu

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Vahdettin Köşkü’nde baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte’yi, heyet üyelerini ve basın mensuplarını selamladı.

Rutte’yi ve heyetini İstanbul’da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, “Türkiye-Hollanda Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü, İş Gücü Anlaşması’nın ise 60’ıncı yılını kutluyoruz. Bu ziyaret, ikili ilişkilerimiz açısından büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin 400. yılı aştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Görüşmelerimizde, ülkelerimiz arasındaki işbirliğini gözden geçirdik. İkili ilişkilerimizi daha da ileri taşıma kararlılığımızı teyit ettik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz güçlenmeye devam ediyor. Hollanda, Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı. Girişimcilerimiz, Hollanda’da 6 milyar avro değerindeki yatırımlarıyla yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyor. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu. Bu rakamı 15 milyar dolara, ardından da 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Savunma sanayi, yeşil ve dijital dönüşüm ile enerji sektörlerinde yeni ortaklıklar kurarak bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmaların bir an önce başlatılmasının önemli olduğunu belirterek, Türkiye olarak bu konuya verdikleri önemi vurguladı.

Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilişkilerini, hakkaniyet ve stratejik perspektifle ele alması gerektiğini ifade etti.

  • “Gazze’deki katliamların durdurulması ve kalıcı ateşkesin sağlanması önemli”

Hollanda Başbakanı Rutte ile özellikle Gazze ve Ukrayna’daki gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Gazze’deki katliamların durdurulması ve kalıcı ateşkesin sağlanması büyük önem arz ediyor. Ateşkesin ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması için İsrail’e daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Bölgede ateşkes, barış ve istikrar için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Terörle mücadele konusu da en önemli gündem maddelerimizden biri. Türkiye, bölücü terörle mücadelede ağır bedeller ödedi. PKK’nın saldırılarında binlerce vatandaşımızı kaybettik. PKK ve diğer terör örgütlerine karşı müsamaha gösterilmemeli.”

Erdoğan, temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin hazırlıklarının da gündemlerinde yer aldığını belirterek, ittifak içindeki dayanışmayı ve müttefikler arasındaki uyumu sağlamanın NATO Genel Sekreteri’nin öncelikli görevi olduğunu ifade etti.

Müstakbel genel sekreterin, NATO’nun Avrupa Atlantik Güvenliği’nin sağlanmasına öncelik vermesini beklediğini belirten Erdoğan, ayrıca müttefikler arasındaki savunma sanayi alanındaki yaptırımların ortadan kaldırılması için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte’ye ziyareti için teşekkür etti ve Rutte’ye yeni görevinde başarılar diledi.

Basın toplantısına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve Hollanda Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Adriaan Ijsselstein katıldı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap