TC MSB kaynaklarından Biden’ın kongreye F-16 satışının onaylanması yönünde tavsiye mektubu göndermesine ilişkin değerlendirme: “Olumlu bir adım”

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye içinde ve sınır ötesinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'nin kuzeyinde, geçen hafta içinde 82 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Yayın: 25.01.2024 - 14:02

68 kez okundu

TC MSB kaynaklarından Biden’ın kongreye F-16 satışının onaylanması yönünde tavsiye mektubu göndermesine ilişkin değerlendirme: “Olumlu bir adım”

Bakanlık kaynakları, ABD Başkanı Joe Biden’in F-16 satışına onay verme tavsiyesini “olumlu bir adım” olarak değerlendirerek, “Asıl yapılması gereken kongreye bununla ilgili talebin gönderilmesi ve resmi sürecin kongre üzerinden başlatılması. Sürecin olumlu şekilde sonuçlanması beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini belirterek, son bir haftada PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda 82 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 1 Ocak 2023’ten bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise 2 bin 478’e ulaştığını açıkladı.

Suriye’de güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimlerinin devam ettiğini belirten Aktürk, son bir haftada 17 taciz ve saldırı gerçekleştirildiğini, bu saldırılara anında ve misliyle karşılık verilerek 56 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Sınır bölgelerinden yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 191 kişinin yakalandığını ve 6 bin 430 kişinin engellendiğini belirten Aktürk, 2024 yılı başından bu yana yasa dışı geçiş girişiminde bulunanların sayısının 498’e, engellenenlerin sayısının ise 15 bin 153’e ulaştığını bildirdi.

Tuğamiral Aktürk, Azerbaycan’da 20 Ocak 1990’da yaşanan “Kara Ocak” katliamını anarak, “Can Azerbaycan ile bir ve beraber olmaya devam edeceğimizin altını çiziyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, “29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü” dolayısıyla Batı Trakya Türkleri’nin mücadelesine destek verdiklerini ve Dr. Sadık Ahmet’i rahmet ve saygıyla anıldığını belirtti.

Gazze’de İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak toplu cezalandırma yoluna gitmesinin endişe kaynağı olduğunu ifade eden Aktürk, “İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü müddetçe bölgesel ve küresel barışa yönelik tehditlerin arttığını vurguluyoruz” dedi.

Aktürk, eğitim ve tatbikat faaliyetleri kapsamında, Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından 27 Ocak-3 Mart tarihleri arasında icra edilecek Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılım sağlanacağını bildirdi.

Savunma sanayi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğiyle geliştirilen yerli ve milli savunma sanayi ürünlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kabiliyetlerini artırdığını belirten Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından “İnsansız Kara Aracı”nın muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını açıkladı.

Sözleşmeli erlerin maaşlarıyla ilgili sorulara yanıt veren Bakanlık kaynakları, sözleşmeli erlik görevinin 7 yıl ile sınırlı olduğunu ve en düşük sözleşmeli er maaşının 34 bin 217 lira olduğunu ifade etti. Görevi değişik sebeplerle bırakan sözleşmeli erlere ise görev yaptıkları süre dikkate alınarak tazminat ödendiğini belirtti.

NATO’nun Steadfast Defender-24 Tatbikatı ile ilgili sorulara Bakanlık kaynakları, Türkiye’nin bu tatbikatın ikinci safhasına katılacağını ve tatbikata 31 NATO müttefiki ülke dışında İsveç, Ukrayna, Japonya ve Avustralya’nın da katılmasının planlandığını açıkladı.

ABD’nin Suriye’den birliklerini çekeceği iddialarına yanıt veren kaynaklar, resmi açıklamaların beklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz savunma ve güvenlik konularında bölgemizdeki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap