TDP: “Halk-Market’ler kurulsun, yerli üreticiden direkt alım yapılıp satışa sunulsun”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), hükümetin fahiş fiyat artışları konusundaki sorumluluğunu yerine getirmediğini belirterek, fiyatların kontrol altına alınması için Belediyeler Birliği'ni göreve çağırdı ve "Halk-Market'lerin kurulması" önerisinde bulundu.

Yayın: 16.01.2024 - 18:44

195 kez okundu

TDP: “Halk-Market’ler kurulsun, yerli üreticiden direkt alım yapılıp satışa sunulsun”

Fiyat artışlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, TDP, asgari ücretle ilgili parti olarak görüşlerini paylaştıklarını ve asgari ücretin alım gücünü korumanın, kontrolsüz ve yüksek fiyat artışlarını önlemede kilit bir rol oynayacağını vurguladı.

Partinin açıklamasında, “Tedarikçi firmaların mal alım faturalarının yanı sıra marketlerdeki mal alım ve etiket fiyatlarının mutlaka incelenmesi ve denetlenmesi gerektiği” belirtilerek, Mal ve Hizmetler Yasası’nın hükümete bu konuda geniş yetkiler tanıdığı, ancak Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun sınırlı bir kadro ile etkin denetimin “imkansız” olduğunu söylediği eleştirisi yapıldı.

Hükümetin yeterli sayıda işçi almasına rağmen kadro yetersizliğinden bahsedilmesini eleştiren TDP, sermaye çevreleriyle “danışıklı dövüş”ün devam edeceğini ve düşük gelirli insanların pahalılık nedeniyle daha da yoksullaşmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Pahalılık ve yoksulluğa karşı hükümetten herhangi bir beklentimiz kalmamıştır” denilerek, Belediyeler Birliği’ne seslenilerek birlik tarafından Halk-Market’lerin kurulması talep edildi.

TDP, bu marketler aracılığıyla vatandaşa, temel gıda ve temizlik ürünlerini maliyetine yakın fiyatlarla sunmanın mümkün olduğunu ve yerli üretimin aracılar olmadan doğrudan üreticiden daha uygun fiyatlarla alınarak tüketiciye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, canlı hayvanın 200 TL’ye alındığı bir piyasada etin kilosunun 600-650 TL’ye satılmasının da engellenebileceğine dikkat çekti.

TDP’nin açıklamasında, “Yurttaşa 350-400 TL arasında et satışı mümkündür; bu vahşi piyasanın acımasız eğilimlerine son verin. Yerli üretim yetersizse, ithalata başvurulabilir, ancak temel gıda ve temizlik ürünlerine uygun fiyatlı erişim sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap