Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 04.11.2024 - 11:09
Güncelleme: 04.11.2024 - 03:52
2320 kez okundu
Türk jetleri, Estonya’nın Ämari Hava Üssü’nde konuşlanarak NATO’nun güvenlik misyonuna aktif destek verecek.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen bir resepsiyonda önemli açıklamalarda bulundu. Tsahkna, Türkiye’nin 2026’da Baltık Hava Devriyesi’ne katılma kararının NATO içerisinde müttefik dayanışmasını güçlendirdiğini belirtti.
Bakan Tsahkna, “Estonya ile Türkiye arasında ekonomi ve kültür açısından güçlü bağlar mevcut. Ancak bu bağlar en çok savunma iş birliğimizle somutlaşıyor. 20 yıldır NATO müttefikiyiz ve Türkiye’nin bu kararı, müttefikliğin ve ittifakın güvenliğine katkıda bulunmaya hazır olduğunun açık bir göstergesidir,” dedi. Ayrıca, bu yıl Türkiye ve Estonya’nın diplomatik ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla özel bir kutlama yapıldığına da dikkat çekti.
Müttefik Varlığının Önemi
Güvenlik durumunun gerilimli olduğu günümüzde müttefik varlığının bölgedeki önemi üzerine vurgu yapan Tsahkna, “Gerilimli bir ortamda, müttefiklerin bölgede sürekli ve görünür bir varlık göstermesi hayati öneme sahiptir. Ämari Hava Üssü’nde İttifak’ın hava sahasını korumak, kolektif savunmayı güçlendiriyor,” ifadelerini kullandı.
F-16 HARM Yetenekleri
Bu, Türkiye’nin Baltık misyonuna katılımının üçüncü kez gerçekleşmesi olacak. Türk Hava Kuvvetleri, daha önce 2006’da Litvanya’da, 2021’de ise Polonya’da benzer görevler üstlenmişti.
Yunanistan’ın Reddedişi
Türkiye’nin üstlendiği bu görev, Yunanistan tarafından kısa süre önce geri çevrildi. Yunanistan, mevcut Balkan taahhütlerini gerekçe göstererek Litvanya, Letonya ve Estonya’nın hava sahalarındaki NATO hava devriyelerine katılma isteğini reddetti.
Yerel medya kaynaklarına göre, Baltık ülkeleri Yunan F-16’larının gökyüzünü korumak üzere konuşlandırılmasını talep etmişti. 2004 yılında kurulan Baltık Hava Polisliği misyonu, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın hava sahasını korumak amacıyla hava kuvvetlerini rotasyona tabi tutan önemli bir NATO operasyonu olarak biliniyor.
Rusya’nın NATO’nun doğu sınırları yakınındaki faaliyetlerinin artması, Baltık bölgesinde hava savunmasını öncelikli hale getirdi. Bu durum, Rus uçaklarının rutin olarak engellenmesine yol açtı. Ancak Yunan yetkililer, hava kuvvetlerinin mevcut durumunu zayıf bulduklarını ve 2025’te Bulgaristan’ı da kapsayacak şekilde görevlerini genişleteceklerini ifade ettiler.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.