Türk Maarif Koleji’nin (TMK), kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümü kutlandı.

Türk Maarif Koleji'nin (TMK) 60. kuruluş yıl dönümü, Rauf Raif Denktaş Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen özel bir etkinlikle kutlandı.

Yayın: 27.01.2024 - 16:49

171 kez okundu

Türk Maarif Koleji’nin (TMK), kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümü kutlandı.

Etkinliğe, okulun önceki öğrencisi olan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bakanlar, milletvekilleri, eski müdürler ve öğretmenler katıldı.

Gecede, lise, ortaokul ve mezunlar korosu çeşitli şarkılar ve marşlar seslendirdi, ayrıca dans gösterileri gerçekleştirildi. TMK’nın 60 yılını anlatan belgesel, özellikle kuruluş günlerine odaklanarak duygusal anların yaşanmasına neden oldu.


Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında 21 Aralık 1963 olayları sonrasında İngiliz Okulu’nda okuyan Türk öğrencilerin eğitimini sürdürebilmesi için TMK’nın kuruluşuna öncülük eden isimleri anarak, bu sürecin aynı zamanda Kıbrıs Türkü’nün milli mücadelesini simgelediğini vurguladı. Kıbrıs Türkü’nün devletinin temellerinin 60 yıl önce atıldığını belirten Tatar, TMK mezunlarının yurt dışında başarılar elde ettiğine ve ülkenin kalkınmasına katkı sağladığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, belgeselde yer alan eski müdürlerden Erdoğan Şensoy’un “zor günlerdi ama gururluyduk” sözlerinin etkileyici olduğunu ifade ederek, TMK’nın sadece Kıbrıs Türk halkının değil, tüm Türk milletinin bugününde ve geleceğinde önemli bir yerinin olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TMK’nın kurucularının ve emek verenlerin efsanevi başarılar elde ettiğini söyledi. Öğretmen olarak belgeseli izlerken, mücadeleden vazgeçmemenin önemini bir kez daha hatırladığını belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs Türkü’nün eğitimi önemsediğini ve TMK’nın bu alandaki liderliğini vurguladı.

TMK Müdürü Candan Kortay, okulun geçmişten günümüze kadar emek veren herkese teşekkür ederek, TMK’nın bir eko olduğunu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade etti. Öğrencilerin sadece derslerde değil, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da büyük başarılara imza attığını vurgulayan Kortay, 1964’te verilen mücadelenin genç nesillere ilham olmasını temenni etti.

Gecede, TMK’nın kurucularından Mahmut İslamoğlu ve diğer emek verenlere plaketler verildi. TMK’nın 60. yıl gurur gecesi, verilen resepsiyonla sona erdi, mezunlar buluşmasının Haziran ayında yapılması planlanıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap