Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’deki reel sektöre destek programlarından 525 işletme yararlandı, yüzlerce istihdam yaratıldı

2011-2023 döneminde, "Tarım ve Kırsal Kalkınma," "Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi," ve "Rekabet Gücünün Artırılması" gibi başlıklar altında yürütülen toplam 9 program kapsamında, Türkiye'den 525 projeye yaklaşık 500 milyon TL mali kaynak tahsisi sağlanarak, 1 milyar TL'yi aşan bir kaynak yatırımı faaliyete geçirildi.

Yayın: 27.01.2024 - 14:54

64 kez okundu

Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’deki reel sektöre destek programlarından 525 işletme yararlandı, yüzlerce istihdam yaratıldı

Bu süreçte, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi, Çukurova Kalkınma Ajansı ve ilgili bakanlıkların denetiminde, Tarım, Turizm ve Sanayi sektörlerinde kısmi hibe destek programları uygulandı.

KEİ’nin açıklamasına göre, henüz büyüme aşamasındaki firmaların faiz sarmalına girmesini önlemeyi hedefleyen kısmi hibe programları, öz sermayeyi harekete geçirerek sorumluluğu üstlenmeyi amaçlıyor. Bu programlar, kamu kaynağının geri dönüşsüz kullanılmasını içerdiğinden sıkı bir değerlendirme sürecine tabi tutuluyor.

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki Ekonomik Protokoller, finansal kaynak akışı sağlamada önemli bir rol oynuyor. Türkiye’den KKTC’ye aktarılan kaynaklar arasında, reel sektör destekleri öne çıkıyor.

2016’da başlatılan ‘KKTC Girişimcilik Projesi,’ özellikle kadın ve genç girişimcilere odaklanarak dezavantajlı bölgelere katkıda bulunuyor. Bu proje, girişimcilik ve istihdamı teşvik ederek KKTC’nin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl tamamlanan projede, 65 milyon TL kaynak harcanarak 160 girişimciye destek verildi ve 350’den fazla kişi istihdam edildi. Programın başarısıyla uyumlu olarak, 2023-2024 yılı programı için proje ödeneği 20 milyon TL’ye yükseltildi. Başvurular ise KKTC Başbakanlık ve Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) koordinasyonunda ve Türk Bankası’nın eğitim sponsorluğunda alınmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap