Türkiye-KKTC İkinci Ekonomi Konferansı’nda KKTC’nin potansiyeli ve iş birlikleri ele alındı

İstanbul'da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde gerçekleştirilen Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu II. Ekonomi Konferansı, ticaretin sürdürülebilirliği, mevcut zorluklar, KKTC'nin potansiyeli ve iş birlikleri gibi konuları ele aldı.

Yayın: 20.04.2024 - 13:14

28 kez okundu

Türkiye-KKTC İkinci Ekonomi Konferansı’nda KKTC’nin potansiyeli ve iş birlikleri ele alındı

Konferansın açılış konuşmalarını Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC Eş Başkanı Omaç Cin gerçekleştirdi.

Turgay Deniz, KTTO’nun Türkiye-KKTC ilişkilerine verdiği büyük öneme vurgu yaparak, bu doğrultuda yapılan çalışmaların Türkiye ve KKTC hükümetlerince desteklendiğini belirtti. Deniz, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yaptığımız ortak çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu gözlemliyoruz. Yakın gelecekte daha başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

Deniz, KKTC’nin ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “KKTC’de 1977’de 210 milyon dolar olan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın 2023’te 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kişi başına düşen gelirimiz 13-14 bin dolar arasındadır.”

Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin en önemli ticaret ortağı konumunda. 2023 verilerine göre 2.8 milyar dolarlık ithalat ve 159 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş. Deniz, ithalatın %70’inin Türkiye’den yapıldığını, ihracatın ise %80’inin Türkiye’ye gerçekleştiğini belirtti ve bu hacmin, KKTC’nin bir hizmetler ülkesi olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Omaç Cin ise başarı için sürekliliğin önemini vurgulayarak, tarım ürünlerinin işlenerek katma değerinin artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi. Konferansta, KTTO Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu “Liman”, KTTO Başkan Vekili Aziz Limasollu “Enerji”, KTTO Meclis Üyesi ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC Başkan Vekili İbrahim Özcan ise “İşlenmiş Tarımsal Ürünler ve Sanayi” konularında bilgi paylaşımında bulundular.

Ramazan Gündoğdu, KKTC’nin gelişmesi için limanların iyileştirilmesi gerektiğini vurgularken, Aziz Limasollu enerji konusundaki yatırımların KKTC için büyük fırsatlar doğurabileceğine dikkat çekti. İbrahim Özcan ise KKTC’nin tarım ürünlerini işleyerek iç pazarda kullanabileceği bir potansiyele sahip olduğunu belirtti ve Türkiye ile iş birliği yapmanın önemini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap