Türkiye Sağlık Bakanı Koca: X hastalığı varsayımsaldır

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "X hastalığı" olarak adlandırılan potansiyel bir salgın hastalığa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayın: 24.01.2024 - 16:33

66 kez okundu

Türkiye Sağlık Bakanı Koca: X hastalığı varsayımsaldır

Bakan Koca, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “DSÖ’nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun.” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise “X hastalığı”nın gerçek bir hastalık olmadığını belirterek, “Bir salgına veya birden fazla kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için DSÖ tarafından belirtilen X hastalığı varsayımsaldır.” açıklamasını yaptı. TTB, X hastalığına dair sosyal medyada dolaşan bilgilerin gerçek olmadığını vurgulayarak, “X hastalığı, aynı zamanda belirti gösterebilecek bir hastalık değildir. Çünkü böyle bir hastalık henüz bulunmamaktadır.” ifadesini kullandı.

Ayrıca, TTB’nin açıklamasında, Kovid-19’un X hastalığı kavramının bir örneği olduğu ve gelecekte ortaya çıkabilecek benzer tehditlere karşı dünya genelinde daha etkili hazırlıkların yapılması gerektiği vurgulandı. Bilim insanlarının, insanlarda hastalık yapma potansiyeline sahip yeni virüslerin, mevcut 25 virüs ailesinden kaynaklanma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüğü belirtilerek, devletlerin, bilim insanlarının ve ilgili meslek örgütlerinin gelecekteki salgınlar konusunda bir araya gelmeleri ve kapsamlı, uygulanabilir planlar yapmaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, bu şekilde önümüzdeki pandemilerde birçok insanın hayatının kurtarılabileceği vurgulandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap