Türkiye’de gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi

Küresel piyasalarda, önemli ekonomilerin "yumuşak iniş" ihtimalinin gündemde kalmaya devam etmesi, risk iştahını desteklerken, Türkiye'de bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararları yatırımcıların odak noktası haline geldi.

Yayın: 25.01.2024 - 09:17

86 kez okundu

Türkiye’de gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi

Dünya genelinde dün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, üretimde yavaş bir toparlanmanın işaretini verdi. ABD’de imalat sanayi PMI, ocakta 50,3 ile son 15 ayın en yükseği olarak beklentilerin üzerine çıktı, bu da imalat sanayisinde genişleme sinyali olarak değerlendirildi.

ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiği yorumları yapılırken, Fed’in martta faiz indirimine gitme olasılığı zayıflamaya devam etti. Piyasalarda, Fed’in politika faizini gelecek hafta sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, martta faizin yüzde 5,25-5,50 seviyesinde tutulma olasılığı yüzde 57 olarak öngörülüyor.

S&P 500 endeksi, “yumuşak iniş” beklentisiyle destek bulmaya devam ederken, dün altıncı iş gününde artışını sürdürerek kapanış rekorunu 4.868,55 puana çıkardı. Microsoft’un hisseleri, gün içinde yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak 405,63 dolara ulaştı ve şirketin piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları aştı.

ABD’de açıklanacak büyüme ve kişisel tüketim harcamaları verileri, piyasalarda önemli bir veri seti olarak beklenirken, bu verilerden gelecek sinyallerin varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırması öngörülüyor. Analistler, Fed’in para politikası kararlarında önemli bir faktör olan kişisel tüketim harcamalarına ilişkin verilerin, piyasa tahminlerinden sapmalarının etkili olabileceğini belirtiyor.

Tahvil piyasalarında, martta Fed’in faizini sabit bırakma olasılığının güçlenmesiyle satış baskısı devam ederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,16 seviyesinde bulunuyor.

Emtia piyasalarında, altının ons fiyatı merkez bankalarının güvercin adımlarının gecikebileceği endişesiyle baskı altında kaldı. Dün altının ons fiyatı yüzde 0,8 değer kaybıyla 2.012 dolardan günü tamamlarken, yeni günde dünkü kapanışın hemen üzerinde 2.014 dolardan alıcı buluyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 80 dolar seviyesinde bulunuyor.

Dün Kanada Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5’te sabit bıraktı ve faiz artışlarının sona erdiği sinyalini verdi.

New York borsasında dün, Nasdaq endeksi yüzde 0,36 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,08 değer kazanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,26 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları bekleniyor. ECB’nin faizleri sabit tutması beklenirken, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı söylemlerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırması öngörülüyor.

Asya piyasalarında, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongşıng’ın açıklamalarının ardından pozitif bir seyir gözlendi. Pan, zorunlu karşılık oranının düşürülmesinin piyasaya 1 trilyon yuanlık likidite sağlamayı amaçladığını belirtti. Bu adım, Hong Kong’da Hang Seng endeksini yüzde 3,56 artırırken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,8 değer kazandı.

Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 1,77 artarak 8.090,90 puandan günü tamamladı. Bugün TCMB’nin para politikası kararlarına odaklanan yatırımcılar, faiz kararı ve politika metninden çıkacak sinyalleri dikkatle takip ediyor. AA Finans’ın beklenti anketine göre, ekonomistler TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkaracağını tahmin ediyor. Dolar/TL, dün 30,2382’den günü tamamladıktan sonra bugün 30,2630 seviyesinden işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide güven ve istikrarı bozacak dedikodulara karşı duyarsız olduklarını belirtirken, ABD Başkanı Joe Biden ise İsveç’in NATO’ya üyeliği konusundaki sürecin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışına ilişkin resmi bildirimi Kongre’ye göndereceğini açıkladı.

Bugün Türkiye’de TCMB’nin faiz kararının yanı sıra para ve banka

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap