Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 03.11.2024 - 16:33
Güncelleme: 03.11.2024 - 18:22
3044 kez okundu
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye, bu amaca yönelik olarak uluslararası düzeyde farkındalığı artırmak için BM bünyesinde ortak bir mektup hazırlama girişiminde bulundu.
Uluslararası Adalet Divanı’nın 19 Temmuz 2024 tarihinde aldığı istişari görüş, İsrail’in işgal, yerleşim ve ilhak uygulamalarının Kudüs’ün demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirme potansiyelinin hukuki sonuçlarına dair. Bu bağlamda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 124 ülke, 18 Eylül 2024’te BM Genel Kurulu’nda bu konuyla ilgili bir karar kabul etti.
Alınan karar, tüm ülkeleri, işgal altındaki Filistin topraklarında, İsrail’e silah, mühimmat ve ilgili teçhizat tedarikini durdurmaları konusunda teşvik ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önerisiyle başlatılan bu girişim, İsrail’in Gazze ve diğer işgal altındaki Filistin bölgelerinde uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk ihlallerinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Mektup, Gazze dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerindeki artan şiddet olayları ve hukuki ihlaller karşısında duyulan derin kaygıyı vurguluyor. Sivil kayıpların çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu bu ihlallerin giderek arttığına dikkat çekilerek, bu tehlikeli gidişatın durdurulması için derhal önlemler alınması gerektiği ifade ediliyor.
Uluslararası topluma, İsrail’e silah ve mühimmat tedarikinin durdurulması çağrısında bulunulurken, BMGK’den bu yönde gerekli tedbirlerin alınması talep ediliyor. Söz konusu mektup, 1 Kasım tarihinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin kasım ayı dönem başkanı olan İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang’a iletildi.
Türkiye, İsrail’in Gazze’deki savaş politikası karşısında bu ülkeye silah ve mühimmat sevkiyatının acilen durdurulması gerektiğine inanıyor ve bu durumun uluslararası toplumun hukuki ve vicdani bir yükümlülüğü olduğunu vurguluyor. Türkiye’nin başlattığı bu ortak mektup girişimi, 52 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından imzalandı.
İmzalayan ülkeler arasında Türkiye, Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya, Brunei, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çin, Endonezya, Fas, Gambiya, Güney Afrika, Irak, İran, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Komorlar Birliği, Kuveyt, Küba, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Meksika, Mısır, Moritanya, Namibya, Nijerya, Nikaragua, Norveç, Pakistan, Rusya, Saint Vincent ve Grenadinler, Sao Tome ve Principe, Senegal, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Şili, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yemen ve Zimbabve bulunuyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.