Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 08.12.2024 - 10:05
Güncelleme: 08.12.2024 - 04:52
1720 kez okundu
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan yeni tebliğ, sistemdeki uygulama esaslarında bazı önemli değişiklikler içeriyor.
Kayıt Süresi ve Zorunluluklar
Akaryakıt piyasasında rekabeti dengelemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla oluşturulan UTT, taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerine 31 Aralık 2024’e kadar kaydolarak gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirmişti. Ancak, yaşanan yoğunluk nedeniyle bu süre 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı.
Tebliğle, sisteme kayıt için son tarih 31 Ocak 2025 olarak belirlendi. 31 Aralık 2024’e kadar kaydolanlar, 2024 yılı için belirlenen fiyatlarla donanım alabilecekler. Yıl sonunda ÜFE artış oranı ile güncellenmesi beklenen donanım fiyatları, Ocak 2025’ten itibaren zamlı olacak.
Kayıt Yaptıranlar Ne Zaman Faydalanacak?
31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıran taşıt sahipleri, 2024 fiyatlarıyla ödeme yapabilecek ve montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecekler. Bu tarihe kadar yapılmayan akaryakıt harcamaları, vergi indiriminden faydalandırılmaya devam edilecek.
2025 yılına kaydolanlar ise yeni zamlı fiyatlarla işlemlerini gerçekleştirecek. Ancak, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlamaları gerektiği gibi, akaryakıt giderleri için vergi indiriminden yararlanmaya devam edebilecekler.
Bireysel Araçlar ve Sıfır Araçlar İçin Düzenlemeler
Mevcut bireysel araçlar için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) donanımı taktırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar için, TTB donanımlarının araç üreticileri ya da ithalatçıları tarafından takılması gerekecek. Bu araçların sahipliği ya da plakalarında herhangi bir değişiklik olması durumunda ise TTB değişimi yapılmayacaktır.
Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri İçin Yeni Koşullar
Akaryakıt istasyonu işletmecileri için de bazı düzenlemeler yapıldı. 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıran işletmeciler, 2024 yılına ait hizmet bedeliyle ödeme yapacaklar. Montaj işlemleri, tıpkı taşıt sahiplerinde olduğu gibi 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek. Bu süreçte, herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
UTTS ile Gelen Yenilikler
Yeni sistemle birlikte, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak tüm sıfır araçlar, ithalatçıları veya üreticileri tarafından TTB’li olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma sistemindeki taşınabilir cihazlar, TTB ile değiştirilecek, bu sayede standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
TTB cihazları sayesinde, araç sahipleri farklı akaryakıt istasyonlarından yakıt alabilecekler ve araçlar arasındaki devirde yeni bir cihaz alma zorunluluğu olmayacak.
Sistemin sağladığı diğer avantajlar arasında, ülke genelinde yaklaşık 8 milyon taşıtın akaryakıt giderlerinin elektronik ortamda izlenmesi yer alacak. Bu sayede yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışı harcamaların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Montaj ve Kayıt Durumu
Halen, 1.500’den fazla TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara gerekli donanım montajını yapıyor. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki donanım montajı için 450 teknik servis ve 2 bin personel görev alıyor. 2024 yılı sonuna kadar, TTB siparişlerinin 2 milyona ulaşması ve kayıtlı istasyon sayısının 8 bini geçmesi bekleniyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.