Uluslararası Adalet Divanı: “İsrail Gazze’de soykırım çağrısı yapanları önlemeli ve cezalandırmalı”

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım iddialarını ele aldı. UAD Başkanı ABD'li Yargıç Joan Donoghue, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik soykırım suçlamalarıyla ilgili açtığı davada alınan ihtiyati tedbirleri açıkladı.

Yayın: 26.01.2024 - 22:33

67 kez okundu

Uluslararası Adalet Divanı: “İsrail Gazze’de soykırım çağrısı yapanları önlemeli ve cezalandırmalı”

Divan, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması gerektiğine ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine 15 lehte, 2 aleyhte oy ile karar verdi.

İsrail’in ordusunun soykırım eylemlerinden kaçınmasını sağlamak amacıyla alınan karar 15 lehte ve 2 aleyhte oy ile kabul edildi. Ayrıca, İsrail’in soykırım kışkırtıcılığını önlemek veya cezalandırmak için alması gereken tüm önlemlere dair karar, 16 lehte ve 1 aleyhte oy ile onaylandı.

Divan, Gazze’deki Filistinlilerin yaşam koşullarına acilen destek olunması amacıyla temel hizmetlerin ve insani yardımların sağlanması için İsrail’e acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulundu. Bu karar 16 lehte oy ile alındı.

Ayrıca, İsrail’in soykırımın delillerini muhafaza etmesi gerektiğine dair alınan karar 15 lehte oy ile kabul edildi. Divan, belirlenen tedbirlerin uygulanmasına dair İsrail’in 1 ay içinde bir rapor sunmasını kararlaştırdı.

Davanın ad-hoc hakimi olan İsrail Yüksek Mahkemesi eski Başkanı Aharon Barak, tüm tedbir kararlarına karşı oy kullandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap