Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 16.09.2024 - 18:01
Güncelleme: 16.09.2024 - 18:01
4006 kez okundu
İsviçre’nin Basel kentinde yer alan BIS’in Para ve Ekonomi Bölüm Başkanı Claudio Borio, 1 Haziran-6 Eylül dönemindeki finansal piyasa gelişmeleri üzerine düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Borio, bu dönemin ekonomik açıdan son derece hassas olduğunu vurgulayarak, enflasyonda iyileşme yaşansa da oynaklığın arttığını hatırlattı.
ABD’de ekonomik yavaşlama endişelerinin piyasa katılımcılarını daha erken ve hızlı faiz indirimleri beklemeye yönelttiğini belirten Borio, bu durumun finansal piyasalarda tedirginlik yarattığını ifade etti.
Borio, enflasyon görünümündeki olumlu gelişmelere rağmen ihtiyatlı olunması gerektiğinin altını çizerek, “Bu uyarımız herhangi bir merkez bankasına özel değil. Her merkez bankası, kendi ülkesinin şartlarına göre hangi hızda hareket edeceğine karar verecektir.” şeklinde konuştu.
Merkez bankalarının son dönemde uyguladıkları politikalarla manevra alanı kazandığını belirten Borio, “Bu kazanılan alanın israf edilmesi üzücü olur.” dedi. Ayrıca, uzun vadede para politikalarının beklenmeyen gelişmelere karşı güvenli marjlar içermesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Kovid-19 gibi öngörülemeyen şoklara hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.
Faiz indirimleri yapılırken bu tür gelişmelerin dikkate alınmasının önemini vurgulayan Borio, merkez bankalarının bu süreçte temkinli davranması gerektiğini yineledi.
1930 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulan BIS, 60’tan fazla üye ülkeden merkez bankalarının işbirliğiyle faaliyet göstermektedir. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi büyük merkez bankaları BIS’in üyeleri arasındadır.
BIS’in temel amacı, uluslararası parasal ve finansal işbirliğini güçlendirmektir. Kurum, merkez bankaları arasında para transferlerini koordine ederken, rezerv politikaları konusunda da önemli rol oynamaktadır.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.