Uluslararası Uzay İstasyonu, 2000’den bu yana bilinmezlere ışık tutuyor

Kasım 2000'den bu yana astronotların ev sahibi olduğu ve evrene ışık tutmaya çalıştığı Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), saniyede yaklaşık 8 kilometre hızla yörüngede ilerleyerek bir gün içinde 16 kez Dünya etrafında dönüyor.

Yayın: 20.01.2024 - 09:55

95 kez okundu

Uluslararası Uzay İstasyonu, 2000’den bu yana bilinmezlere ışık tutuyor

Birçok ülkenin katkısıyla oluşturulan UUİ, farklı milletlerden astronotların bir araya gelmesiyle Dünya’daki çeşitliliği yansıtıyor.

UUİ’nin inşası, 1984’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından onaylandıktan sonra ABD Kongresi’nin bütçe onayıyla başlamıştır. Farklı ülkelerden gelen katkılarla oluşturulan UUİ’nin parçaları, ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından 1980’lerin sonlarına doğru inşa edilmeye başlandı.

Her parçası Lego seti gibi ayrı inşa edilen UUİ, karmaşık robotik sistemler ve uzay giysili astronotlar tarafından uzayda bir araya getirildi.

1993’te Rusya’nın da katılımıyla genişleyen UUİ, 15 ülkeden 5 uzay ajansının uluslararası ortaklığında faaliyet göstermektedir. İstasyon, NASA, Roscosmos, ESA, JAXA ve CSA’nın katkılarıyla oluşturulmuştur.

UUİ, devamlı kalınmaya başlanılan tarihi olan Kasım 2000’den bu yana çeşitli bilimsel deneylere ev sahipliği yapmaktadır. İstasyonun yaşam alanları, laboratuvarları ve 360 derece görünüm sağlayan yuvarlak penceresiyle bir evden daha büyük bir alanı kaplamaktadır.

Her 90 dakikada bir Dünya etrafında dönen UUİ, bir günde 16 kez Dünya etrafında dönerek gün batımı ve gün doğumunu 16 defa görmektedir.

Uzay araçlarının UUİ’ye kenetlenmesi, astronotlar tarafından gerçekleştirilen uzay yürüyüşleri ve birçok bilimsel deney, UUİ’nin uzayda insanlığın sınırlarını keşfetme misyonunu sürdürmesine katkıda bulunmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap