UNRWA: Finansmanın askıya alınmasının ciddi yansımaları bu ayın sonunda başlayacak

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), mevcut mali desteklerin sadece bu ay için yeterli olduğunu ve fonların askıya alınmasının ayın sonunda ciddi sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

Yayın: 02.02.2024 - 00:34

90 kez okundu

UNRWA: Finansmanın askıya alınmasının ciddi yansımaları bu ayın sonunda başlayacak

UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde bağışçı ülkelerin fonları askıya aldığını belirterek, bu ülkelerin geçen yıl UNRWA’ya sağladığı mali gelirin yaklaşık üçte ikisini temin ettiğini ifade etti.

Ebu Hasene, mali desteğin askıya alınmasının “tehlikeli” olduğunu ve bu kararın her düzeyde ciddi yansımalarının olacağını vurgulayarak, bu durumun Şubat ayının sonunda etkilerini göstermeye başlayabileceğini belirtti.

UNRWA’nın mevcut fonunun yalnızca Şubat ayına kadar yeterli olduğunu bildiren Ebu Hasene, bağışçı ülkelerin desteğini sürdürmemesi halinde, UNRWA’nın (Gazze, Batı Şeria, Suriye, Lübnan ve Ürdün’ü kapsayan) beş faaliyet alanındaki hizmetlerini ciddi şekilde etkileyeceğini dile getirdi.

Ebu Hasene, ciddi finansman eksikliğinin UNRWA operasyonlarında aksamalara neden olabileceğini ve bu durumun her düzeyde önemli sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail’in 12 UNRWA çalışanına ilişkin iddialarına da değinen Ebu Hasene, ajansın acil önlemler alarak 8 çalışanının sözleşmelerini feshettiğini belirtti. Bu kararın UNRWA’nın çıkarları ve hizmetlerin devamı için alındığını ifade eden Ebu Hasene, BM İç Denetim Komitesi’ne bağlı bir soruşturma komitesinin tüm vakaları tek tek araştıracağına işaret etti.

BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, 1950’den beri Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim, barınma gibi insani yardımları sağlamaktadır. 74 yıldır Filistinlilere destek olan UNRWA’nın tesisleri, bu süreçte defalarca İsrail tarafından hedef alındı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personeliyle ilgili iddialarının soruşturulmasını talep etmişti. Birçok ülke, UNRWA’ya olan finansal desteklerini geçici olarak durdurma kararı almıştı, ancak bazı ülkeler desteklerini sürdürme kararı almıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap