Yapay zekalı F-16 ile pilot kontrolündeki F-16 arasında ‘it dalaşı’

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Frank Kendall, Vista adı verilen bir yapay zeka tarafından kontrol edilen bir F-16 savaş uçağıyla 1 saatten fazla süren bir deneme uçuşu gerçekleştirdi.

Yayın: 04.05.2024 - 15:26

37 kez okundu

Yapay zekalı F-16 ile pilot kontrolündeki F-16 arasında ‘it dalaşı’

Kendall, yapay zekanın gerçek zamanlı uçuşunu görmek ve gelecekteki hava muharebelerindeki rolünü “kamuoyuna kanıtlamak” için uçuşu yaptığını belirtti ve “Buna sahip olmamak bir güvenlik riski. Bu noktada bunu yapmak zorundayız.” dedi.

Deneme uçuşu, saatte 885 kilometrenin üzerinde bir hızla gerçekleştirildi ve yapay zeka tarafından kontrol edilen F-16, bir savaş pilotunun kontrol ettiği ikinci bir F-16 ile yerden 1000 feet (yaklaşık 305 metre) yükseklikte it dalaşında bulundu.

Vista adı verilen yapay zeka, ilk it dalaşını Eylül 2023’te gerçekleştirdi ve o zamandan beri yaklaşık 2 düzine uçuş gerçekleştirdi. Vista’nın bazı it dalaşlarında pilotlardan daha iyi performans gösterdiği belirtiliyor.

Kendall, uçuşun sonunda memnun bir şekilde savaş jetinden ayrıldı ve hala öğrenme aşamasında olsa da yapay zekaya savaşta güvenebileceğini gördüğünü ifade etti.

Yapay zeka, askeri havacılıkta önemli bir gelişmeye işaret ediyor. Amerikan Hava Kuvvetleri, 2028 yılına kadar faaliyete geçecek binlerce insansız savaş uçağından oluşan yapay zeka destekli bir filo kurmayı planlıyor.

Ancak, yapay zekanın otonom olarak insanların kontrolü dışında bomba ateşleyebileceği endişeleri var. Silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları, bu tür kullanımın kısıtlanmasını talep ediyor.

Kendall ise, silahların kullanılması durumunda sistemde her zaman insan gözetimi olacağını vurguluyor. Daha küçük ve daha ucuz yapay zeka kontrollü insansız jetlerin ise geleceğin havacılığını şekillendireceğini belirtiyor.

Vista’nın askeri operatörleri, başka hiçbir ülkenin, yazılımın önce bir simülatörde milyonlarca veri noktasında öğrendiği ve ardından gerçek uçuşlar sırasında sonuçlarını test ettiği gibi bir yapay zeka jetine sahip olmadığını söylüyor. Bu gerçek dünya performans verileri daha sonra simülatöre geri konuyor ve yapay zeka bunları işleyerek daha fazla bilgi ediniyor.

Çin’deki savaş jetlerinde de yapay zeka bulunduğu biliniyor, ancak şu ana kadar simülatörler dışında test yapıldığına dair bir kanıt bulunmuyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap