Yılmaz’dan KKTC’ye destek sözü: Egemen eşitlik vizyonunu kuvvetle destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 24 Aralık 1963’te açılışı yapılan Girne Askeri Hastanesi’nin anlamını vurguladı.

Yayın: 14.11.2024 - 21:04

3593 kez okundu

Yılmaz’dan KKTC’ye destek sözü: Egemen eşitlik vizyonunu kuvvetle destekliyoruz

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e ve bakanlığa bu ismin korunması nedeniyle teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta asırlardır süren bir mücadele ile varlığımızı koruduk” diyerek, Kıbrıs Türklerinin Rumlar tarafından maruz kaldıkları saldırılar ve baskılara karşı Türkiye’nin desteğiyle direnebildiklerini belirtti. Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından başlayan yeni dönemde, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla özgürlüğe kavuştuklarını vurguladı.

KKTC’nin 41. yıl dönümünde yapılan açıklamalara değinen Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bunun iki devlet temeline dayanması gerektiğini ifade etti. Federal çözüm görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını ve Rum tarafının Kıbrıs Türkleri ile yönetimi paylaşma arzusunun olmadığını belirtti. Tatar, “Türkiye ile bağlarımızı koparmaya yönelik çabalara asla izin vermeyeceğiz” dedi ve Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin güvenliği için vazgeçilmez bir garantör olduğuna işaret etti.

Doğu Akdeniz’deki jeopolitik gelişmelere değinen Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olarak Mavi Vatan ve deniz yetki alanlarında stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca KKTC’nin Türk devletlerine Akdeniz’e açılan bir kapı olabileceğini ve bu ilişkinin ekonomik ve ticari olarak daha da güçlenmesini hedeflediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, bu süreçte katkı sağlayan Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş başta olmak üzere tüm emeği geçenleri anarak, şehitlere rahmet ve gazilere minnet dileklerini sundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da KKTC’ye olan güçlü desteği için teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’nin 41. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Kıbrıs Türk halkıyla bu coşkuyu paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yılmaz, 15 Kasım 1983 tarihinin Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için önemli bir dönüm noktası olduğunu ve KKTC’nin bugünkü gelişiminden Türkiye olarak gurur duyduklarını ifade etti. Kıbrıs meselesinde iki devletli çözüm vizyonuna destek verdiklerini kaydeden Yılmaz, adadaki çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği temelinde olabileceğini vurguladı.

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’ın BM Genel Sekreteri ve Rum liderle yaptığı gayriresmi görüşmenin ardından, BM’nin Kıbrıs’ta ortak bir zeminin olmadığı açıklamasının önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu vizyona desteğini yineleyen Yılmaz, federasyon seçeneğinin artık gündemde olmadığını ifade etti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı toplantılarına katılmasının uluslararası alanda Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini daha fazla duyuracağına inandıklarını kaydeden Yılmaz, Kıbrıs Türk halkının bayramını kutlayarak, misafirperverlik için teşekkürlerini iletti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap