Meclis Başkanı Töre: “Gazze’de yaşanan vahşet insan hakları gününde de devam etti”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde Gazze'deki insanlık dışı olayların devam ettiğini ve masum sivillerin hala öldürüldüğünü ifade etti.

Yayın: 11.12.2023 - 12:57

455 kez okundu

Meclis Başkanı Töre: “Gazze’de yaşanan vahşet insan hakları gününde de devam etti”

Cumhuriyet Meclisi tarafından yapılan açıklamaya göre, yaşanan trajedinin dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiğini vurgulayan Töre, İnsan Hakları Beyannamesi’nde belirtilen prensiplerin ne yazık ki boşuna kabul edildiğini belirtti.

Töre, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamış ve bu konuda duyarlılık gösteren bazı sivil toplum örgütlerini takdir etmiştir. Meclis Şeref Salonu’nda gerçekleşen bir kabulde yaptığı konuşmada Töre, medeni Avrupa ülkelerinin soykırıma ve katliama sessiz kaldığını, ayrıca İsrail’e silah tedarik eden ABD’nin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin vahşetin ortakları olduğunu belirtti.

Töre, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözleriyle bu konuya dikkat çektiğini hatırlatarak, “Bu gerçek şimdi daha da açık bir şekilde ortaya çıkmıştır” dedi.

Töre, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne vurgu yaparak, “60 yıl önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nden uzaklaştırıldık. BM, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal eden Rumları meşru hükümet olarak tanıdı ve bizi isyankar bir taraf olarak görmeye başladı. Bu durum kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Türk ve Müslüman ülkelerin, bu vahşete karşı daha güçlü bir tepki göstermeleri gerektiğini vurgulayan Töre, temel insan haklarına değer veren ülkelerin İsrail’e karşı ambargo uygulaması çağrısında bulundu.

Töre, “Neyse ki Türkiye vardı da kurtulduk, aksi takdirde Gazze’dekiler gibi olacaktık. Türkiye’nin müdahalesi caydırıcı olmuştur ve bugün bağımsız bir devlet olarak özgür ve güvende yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Sivil toplum örgütleri adına konuşan Hüseyin Gürlek de, “Gazze’deki acının sadece bizi değil, Meclis Başkanı olarak sizi de etkilediğini biliyoruz” dedi.

Gürlek, dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu katliamın ve vahşetin insan ve çocuk haklarının ihlal edildiğini gösterdiğini ifade ederek, dünya toplumunun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini ve kendilerinin de bu vahşeti kınadığını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap