Japonya’da nüfusun 2050’ye kadar Tokyo dışındaki tüm eyaletlerde düşmesi bekleniyor

Japonya'da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2050 yılına kadar ülkenin başkenti Tokyo dışındaki tüm eyaletlerde nüfusun azalması bekleniyor.

Yayın: 25.12.2023 - 08:11

470 kez okundu

Japonya’da nüfusun 2050’ye kadar Tokyo dışındaki tüm eyaletlerde düşmesi bekleniyor

Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (IPSS), beş yılda bir düzenlenen araştırmasına dayanarak 2050 yılına kadar ülke nüfusunun yaklaşık olarak 124 milyondan 104 milyona düşmesini öngörüyor.

Araştırmaya göre, Japonya’nın 47 idari bölgesinden biri olan başkent Tokyo dışındaki 46 eyalette nüfusun azalma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Farklı bölgelerdeki 11 eyaletin nüfusunda ise yüzde 30’un üzerinde bir düşüş öngörülüyor.

En belirgin düşüşlerin yüzde 42 ile Akita, yüzde 39 ile Aomori ve yüzde 35 ile Koçi eyaletlerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Japonya Araştırma Enstitüsü’nden (JRI) Fujinami Takumi, işletmelerin gençlerin kırsal alanlardan kaçmasını engellemede kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, yerel şirketlerin yeni yatırımlar yaparak işlerini geliştirmesi ve istihdam yaratması gerektiğini ifade etti.

2023 yılında Japonya Başbakanı Kişida Fumio, düşen doğum oranlarıyla ülkenin “sosyal fonksiyonlarını kaybetme noktasına geldiğini” belirtmiş ve bu nedenle çocuk yetiştirme politikalarına odaklanacaklarını açıklamıştı. Kişida, “Ülkemizin ekonomisinin ve toplumunun sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı göz önüne alındığında, çocuk yetiştirme destekleri en önemli politikamız.” şeklinde konuşmuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap