AB: “Bosna Hersek’i AB’de tek, bölünmez ve egemen devlet olarak görüyoruz”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bosna Hersek'i AB içinde birleşik, bölünmez ve egemen bir devlet olarak tanıdıklarını ifade etti.

Yayın: 23.01.2024 - 18:18

85 kez okundu

AB: “Bosna Hersek’i AB’de tek, bölünmez ve egemen devlet olarak görüyoruz”

Von der Leyen, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ve Hollanda’daki geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Saraybosna’daki Meclis binasında gerçekleşen görüşmenin ardından taraflar, basına kapalı bir ortamda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Saraybosna’da yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Von der Leyen, Bosna Hersek’in AB yolunda kararlılık sergilediğini ve önemli yasaların çıkarılmasıyla somut bir bağlılık gösterildiğini ifade etti. AB Komisyonu Başkanı, ülkenin bir bütün olarak hareket etmesi durumunda başarıya ulaşabileceğine inandıklarını vurgulayarak, “Bosna Hersek’i, AB içinde tek, bölünmez ve egemen bir devlet olarak görüyoruz.” dedi.

Von der Leyen, Bosna Hersek’in AB üyeliği yolundaki ilerlemenin tamamen ülkenin kontrolünde olduğunu belirtti ve Komisyonun Bosna Hersek’i desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, AB’nin Batı Balkanlar’ın olmadığı bir bütünleme sürecinde eksik kalacağına inandıklarını dile getirdi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo ise görüşme sırasında ülkenin AB üyelik sürecindeki ilerlemelerini paylaştı. Kristo, Bosna Hersek’in son bir yılda dış politikasında AB ile tam uyum sağladığını ve gelecek dönemde katılım müzakerelerine başlamak için net bir tarih almayı umduğunu ifade etti. “AB üyelik süreci zorlu olabilir, ancak Bosna Hersek’in dış politikada ilk hedefi olan AB üyeliğine ulaşacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Bosna Hersek’in AB üyelik sürecini hızlandırmada uzun süredir en büyük desteği sağlayan ülkenin Hırvatistan olduğunu belirtti. Plenkovic, Mart ayındaki AB Zirvesi’ne kadar Bosna Hersek’in gerekli koşulları yerine getirmesi gerektiğini ve bu süreçte Saraybosna’nın AB üyeliğine kararlılıkla bağlı olduğunu gördüklerini söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Bosna Hersek ile ülkeleri arasında 1995’teki Srebrenitsa soykırımına dair karanlık bir dönem yaşandığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki güçlü bağlara vurgu yaptı. Rutte, Bosna Hersek’e önümüzdeki 6 hafta içinde AB tarafından belirlenen öncelikleri yerine getirmesi ve Frontex ile işbirliği yapması çağrısında bulundu. Katılım müzakerelerine başlamanın zorlu olabileceğini belirten Rutte, ancak Saraybosna’daki yetkililerin AB üyeliğine kararlı olduklarını gözlemlediğini ifade etti.

Von der Leyen ayrıca, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle de bir araya geldi. Öte yandan, Bosna Hersek’in 15 Aralık 2022’de “aday ülke” statüsü kazandığı ve gereken koşulları yerine getirmesi durumunda Mart 2024’te AB ile katılım müzakerelerine başlayabileceği belirtilmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap