AB Konseyi Başkanı Michel, Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı oldu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Belçika'dan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili adayı olduğunu açıkladı ve seçilmesi halinde başkanlık görevini erken bırakacağını bildirdi.

Yayın: 07.01.2024 - 19:43

266 kez okundu

AB Konseyi Başkanı Michel, Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı oldu

Belçika gazeteleri De Standaard, Le Soir ve La Libre’e yaptığı açıklamada, “2024’teki Avrupa seçimlerinde aday olmaya karar verdim.” diyen Michel, AP milletvekili seçilmesi durumunda görevini temmuz ayı ortalarındaki yemin törenine kadar sürdüreceğini ve ardından istifa edeceğini belirtti.

Michel, seçim kampanyasında AB’nin etik kurallarına tamamen uyacağını vurgulayarak, AB liderlerinin haziran sonu veya temmuz başında yeni başkanlarını belirleyebileceğini ifade etti.

Bu durumda, AB Konseyi Başkanı ilk kez görevdeyken AP seçimlerine katılan bir isim olacak. Belçika Frankofon Liberaller (MR) partisinden aday olacak Michel, normalde yeni Komisyonun kasım ayı sonuna kadar kurulması planlanan görev süresini tamamlayacaktı.

1 Aralık 2019’da göreve başlayan Michel, öncesinde Belçika Başbakanı olarak görev yapmıştı. AB üyesi ülkelerde 6-9 Haziran’da yapılacak AP seçimlerinde 22 milletvekili Belçika’yı temsil edecek. Yeni AB Konseyi Başkanını belirlemek için liderler, 17 Haziran’da ve 27-28 Haziran’da AB zirvesinde bir araya gelecek. Yeni başkan belirlenemezse, 1 Temmuz’da AB Dönem Başkanı Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Konseyi Başkanlığı görevini üstlenecek. AB Konseyi Başkanının görevleri arasında toplantılara başkanlık etmek, gündem belirlemek ve liderler seviyesinde dış temsili gerçekleştirmek bulunuyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap