ABD ve Çin arasında nükleer silah görüşmeleri başlıyor

Wall Street Journal gazetesine göre, ABD ve Çin, Obama yönetiminden bu yana ilk kez "nükleer silahların kontrolü" konusunda görüşmelere başlayacaklar.

Yayın: 03.11.2023 - 09:28

113 kez okundu

ABD ve Çin arasında nükleer silah görüşmeleri başlıyor

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Washington’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, iki ülkenin silah kontrolü konularını ele alacağı duyurulmuştu.

Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD’yi temsil edecek kişi, Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisi Mallory Stewart olacakken, Çin’i ise Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrolü Bölümü’nün başındaki Sun Şiaobo temsil edecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 2021’de yaptığı açıklamada, iki ülkenin liderlerinin “stratejik istikrar” konusunda görüşmelere devam etme kararı aldığını belirtmişti.

Bu açıklama, o dönemde Çin’in nükleer silah envanterine dair ABD’nin endişeleriyle bağlantılı olarak yorumlanmıştı. Ancak 2021’den bu yana ABD’li yetkililer, Pekin’in nükleer silah riskini azaltma konusundaki ilgisinin sınırlı olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Nükleer silah görüşmelerinin, bu ay içinde ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in San Francisco’da yapacakları zirve öncesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak Biden yönetimi, görüşmelerin henüz önemli ayrıntılara ulaşmadığını vurguluyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın geçen ayki verilerine göre, Çin’in şu anda 500’den fazla operasyonel nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bu sayının 2030’a kadar binin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Diğer yandan, ABD’nin elinde 3 bin 700’den fazla nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelindeki nükleer cephaneliğin büyük bir kısmını elinde bulunduran ABD ve Rusya arasında imzalanan New START anlaşması, her iki ülkenin 1550’den fazla nükleer başlık bulundurmamalarını ve bu sayının üzerindeki silahların imha edilmesini öngörüyordu. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat 2023’te ülkesinin bu anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap